Ciąg dalszy rabarbarowego love:)
On chyba nigdy mi się nie znudzi!
Dzisiejsza, moja propozycja, to rustykalne ciasto francuskie, z dodatkiem kwaskowego rabarbaru i pysznej, słodkiej, migdałowej masy.
Bosssskie połączenie:)
Paluszki lizać!
Inspiracja Apetyt i Smak.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g rabarbaru
- 100fg masła
- 0.5 szklani cukru
- 2 jajka
- 150g mielonych migdałów
- skórka z 1 pomarańcza
- 2 szczypty cynamonu
- 2 garście płatków migdałowych
Formę wylepić gotowym ciastem, tak by wystawało poza brzegi tortownicy.
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, migdały, skórkę i cynamon.
Całość wymieszać.
Masę przełożyć na spód ciasta.
Na masie pookładać rabarbar.
Wystające brzegi ciasta zgiąć do środka.
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto piec 40 minut w 180C do zrumienienia.
Świetna propozycja. Uwielbiam wariacje rabarbarowe, skorzystam na pewno:-)
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawałek tego ciacha! :)
OdpowiedzUsuńŁał, pychota!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądające ciacho! Chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie! Juz sobie zapisuje do zrobienia!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w mamowej akcji na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ciasto pyszne, farsz rabarbarowy wspaniały. Zrobiłaś to obłędnie. Język mi chyba ucieknie :)
OdpowiedzUsuńco prawda paluszki lizać to trochę nieelegancko, ale chyba przy tym cieście nie mogłabym się powstrzymać:)
OdpowiedzUsuńOj zamarzył mi się bardzo kawałek takiego ciasta :-)
OdpowiedzUsuńcudownie maślane to ciasto francuskie i do tego z nutka pomarańczy i cynamonu. Wyobrażam sobie jak pachnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ja chcę kawałek! :) dlaczego ja nie mam czasu ostatnio piec :(
OdpowiedzUsuńi ja jestem zakochana w połączeniu rabarbaru i migdałów! wspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuń