wtorek, 13 maja 2014

Bułki ślimaczki z makiem



Pyszne, domowe bułeczki z makiem, ze złocistą, chrupiącą skórką i wspaniałym puszystym wnętrzem:)

Z racji, że wolę pieczywo na zakwasie, to i te ślimaczki upiekłam z dodatkiem domowego zakwasu.

Bułeczki z tego przepisu wychodzą nie tylko smaczne, ale i ładne dla oka.

Trudno się im oprzeć;)

Składniki (na ok. 8-10 sporych bułek):
  • 200ml domowego zakwasu
  • 500g mąki pszennej typu 650
  • 0.5 szklanki kefiru/jogurtu
  • 10g drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki maku
Mak zalać wrzącą wodą do napęcznienia.
Resztę składników zagnieść.
W razie potrzeby dodać do ciasta odrobinę ciepłej wody.
Dodać mak.
Ciasto na bułki wyrabiać ok. 10 minut.
Odstawić na ok. 1 godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto zagnieść kolejny raz.
Ciasto podzielić na ok. 8-10 równych części.
Z każdej części uformować wałek, który trzeba zwinąć w formę ślimaka.
Gotowe bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ślimaczki można dodatkowo posypać makiem.
Bułeczki piec 20 minut w 200C.
Gotowe Ślimaki wystudzić.

 






7 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś bułeczki w podobnym kształcie, bardzo się podobały

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki z domowym zakwasem są najlepsze. Wyglądają bardzo apetycznie :) Uwielbiam pieczywo z makiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt..ladnie wygladaja i napewno sa smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne ślimaczki! Ja uwielbiam z makiem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj trudno się oprzeć - i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń