Szybkie, smaczne i bezmięsne kotleciki, które zasmakują nawet zatwardziałemu mięsożercy.
Przy odrobinie inwencji, staną się ulubionym obiadem wszystkich członków rodziny.
Podstawowa wersja, zawiera jedynie jajka, ale ilość dodatków, można regulować wedle własnych upodobań.
Kotlety jajeczne, świetnie smakują nie tylko z dodatkiem ryżu, ale: pieczarek, żółtego sera, koperku, szczypiorku, papryki czy kaparów.
Polecam poeksperymentować i znaleźć swoją ulubioną wersję.
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 9 jajek (8 ugotowanych + 1 surowe)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- ok. 2 łyżki majonezu
- 100g tartej mozzarelli
- 1 cebula
- koperek/szczypiorek
- sól, pieprz, papryka
- bułka tarta (ok. 3-4 łyżki)
- bułka tarta do panierowania
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie masła/oleju.
Jajka wymieszać z cebulą, ryżem, tartym serem, surowym jajkiem, majonezem i bułką tartą.
Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Dodać posiekany szczypiorek/koperek.
Wyrobić gładką masę.
W dłoniach formować okrągłe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Podawać np. surówką.
Składniki są tak zacne, że nie ma opcji- kotleciki są dobre.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Te kotleciki wydają się być bardzo smaczne,żeby przekonac się do końca muszę je zrobić.Lubię kotlety z jajek,ale z ryżem nie jadłem.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam jajeczne kotlety aż tak, że nigdy nie przyszło mi do głowy ich modyfikować. Za to robię inne wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek, albo soczewicy;)
OdpowiedzUsuńPysznie, uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńOch, jak ja uwielbiam kotlety jajeczne! P.S. Zdjęcie nr 4 - obłędne!
OdpowiedzUsuńhaaaaaaaaa to sprawka mozzarelli:D
Usuńświetne, też czasem takie robię:) dodaję jeszcze pieczarki :D
OdpowiedzUsuńaaa miałam sobie dzisiaj takie robić ;)
OdpowiedzUsuńjak fajnie się ciągną po przekrojeniu! mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądaja bosko:-) A czy nie są mdławe?
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłam takie kotleciki z jajek, ale troszkę się różniły :D
OdpowiedzUsuńOjej jakie to fajne! Ze szczypiorkiem dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńJak one bosko wyglądają, lubię takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kotlety i też co jakiś czas je robię, pycha!
OdpowiedzUsuńzaintrygował mnie dodatek ryżu, ja znam wersję bez:)
OdpowiedzUsuń