środa, 19 marca 2014

Ciasto seropianka




Ciasto ala "sernik", lżejsze i bardziej puszyste niż najlepsze ptasie mleczko.

Delikatna, aksamitna, rozpływająca się w ustach - cytrynowa pianka, ukryta pod cudowną chrupiącą bezą.

Tego ciasta można zjeść  każdą ilość, dokrawać i dokładać w nieskończoność;)

Polecam serdecznie! Nie będziecie żałować, ciasto jest obłędne!

Inspiracja:  W Moim Magicznym Domu

Składniki:
  • 1l gęstego jogurtu ( ja dałam 600ml jogurtu i 400ml kwaśnej śmietany)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego (można dodać 1 opakowanie kupnego)
  • 0.4 szklanki oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • opakowanie okrągłych biszkoptów (200g)
beza
  • 6-7 białek
  • 0.75 szklanki cukru
Żółtka utrzeć z 0.5 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Dodać budynie i olej, cały czas miksując.
Na mniejszych obrotach, partiami dodawać jogurt.
Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić na sztywno.
Dodać pozostałą część cukru, miksować jeszcze przez chwilę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej.

Całość delikatnie wymieszać.
Zetrzeć skórkę z cytryny na małych oczkach tarki i dodać do masy wraz z sokiem z wyciśniętym z cytryny.
Na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. 

Wylać na nie gotową masę jogurtową. 
Ciasto piec w temp 160 -170 C około 45 minut. 
W między czasie ubić białka z cukrem na bezę.
Po 45 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika.
Rozsmarować na nim wcześniej ubitą bezę.
Ciasto ponownie włożyć do piekarnika na dokąłdnie 15 minut (trzeba pilnować czasu, ponieważ dłuższe przetrzymanie spowoduje, że nie powstanie nam rosa).
Gotowe ciasto wystudzić.



 



Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

20 komentarzy:

  1. pycha:) robiłam je kiedyś:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie przypomina mi sernik Rosa, ale ten jest z jogurtem... Pyszności! I jak leciutko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super ciacho!! zapisuję, muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Antenko... dlaczego Ty mi to robisz? :) Wspaniale wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojeeeej! To coś dla mnie. Uwielbiam takie pianki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda to ciacho :) jeszcze nigdy nie robiłam nic takiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ech ślinka mi cieknie z tego oglądania Twoich słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow fantastyczne!!! mam nadzieję, że uda mi się zrobić już niedługo

    OdpowiedzUsuń
  9. Już któryś raz widzę podobny przepis. Musze w końcu się zabrać za wypróbowanie, bo bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. i super sernik, zjadłabym kawałek, albo i dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Boskie, leciutkie i z rosą :) Śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisałam przepis. To ciasto umili nam najbliższy weekend. Tylko czy wystarczy na cały ? Tak je pieknie pokazałaś i opisałaś, że chyba u nas zniknie w ciągu jednego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Seropianka wygląda przepysznie. Dla takiej seromaniaczki jak ja - koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  14. naprawdę wygląda bardzo delikatnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. super wygląda zaapisuję produkty i do sklepu po jogurt

    OdpowiedzUsuń
  16. Do ciastachyba same żółtka

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciacho jaki rozmiar blaszki

    OdpowiedzUsuń