wtorek, 26 listopada 2013

"Zdrowa" wersja bułek do hamburgerów

\

Ostatnio mam bzika na punkcie zdrowych produktów, pełnoziarnistej mąki, domowego pieczywa, beztłuszczowych ciasteczek, ogólnie do zdrowego jedzenia. 
 
Od jakiegoś czasu odrobinę zmieniłam nasze nawyki żywieniowe i od razu czujemy się lepiej!

Staram się jak mogę, zredukować ilość zwykłej, pszennej mąki do minimum, na rzecz zdrowszej, żytniej lub razowej.

Mimo, że staramy się jeść lepiej, to jesteśmy tylko ludźmi i nic nie poradzę, że  od czasu do czasu, tęskno nam za fast foodem:) Ale nie za hamburgerem, z ociekającym tłuszczem mięsem i bułką, którą czuć chemią na kilometr.

Dzisiaj publikuję przepis, na moją wersję, "zdrowych" bułeczek, do równie "zdrowych", domowych hamburgerów, które od jakiegoś czasu piekę u siebie w domu. 

Bułeczki idealnie nadają się do domowego fast fooda. 
Są płaskie i mięciutkie, a co najważniejsze dużo bardziej syte od zwykłej, pszennej bułki. 

W niczym nie ustępują, klasycznej bułeczce do hamburgera, są równie dobre!

Składniki ( na ok. 8 bułeczek):
  • 400g mąki żytniej
  • 100g mąki razowej
  • 10g drożdży
  • 50g masła
  • 300ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • sezam do posypania
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło i miód.
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą.
Dodać mleko.
Zagnieść.
Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po godzinie zagnieść jeszcze raz.
Z wyrośniętego ciasta formować płaskie bułeczki.
Pozostawić je na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 180C ok. 20 minut.











Domowe pieczywo i bułki

17 komentarzy:

  1. Piękne bułeczki. Aż chce się sięgnąć po jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wyszły, no i domowe czyli najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki są świetne, ale całość jako hamburger prezentuje się przeapetycznie! Aż zgłodniałam ... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają zupełnie jak z pszennej, super

    OdpowiedzUsuń
  5. Hamburgery z takimi domowymi, zdrowymi bułeczkami bardzo chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie są takie jasne jak z pszennej mąki:-) Też zaczynam zamieniać mąki na zdrowsze, pełnoziarniste:-) Skorzystam z Twojego przepisu niebawem:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne te bułeczki:) a fast food też może być zdrowy, wystarczy że domowy a można pokombinować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za tym mięsem, ale bez mogłabym zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy w przepisie mowa o drożdżach suszonych? Wnioskuje na podstawie sposobu wykonania.

    OdpowiedzUsuń