wtorek, 20 sierpnia 2013

Kruche ciasteczka z borówkami



Idealnie kruche, słodkie, małe pierożki, nadziane przepysznymi borówkami amerykańskimi.

Świetna namiastka drożdżowych jagodzianek, kiedy jagodowy sezon minie;)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 200ml śmietany
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 0.4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g borówek amerykańskich
Wszystkie składniki na ciasto oprócz borówek zagnieść.
Uformować kulę.
Schłodzić ok. 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.
Przy pomocy dużej szklanki wycinać koła.
Nadziać ciasto borówkami tak jak pierogi.
Ciasteczka złożyć na pół, a brzegi dokładnie zlepić.
Piec w 180C ok. 15 minut.










Z dziećmi i dla dzieci

47 komentarzy:

  1. pyszne, lubie kruche ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe ciasteczka i to nadzienie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smacznie wyglądają:) dzieci pewnie są zachwycone!

    OdpowiedzUsuń
  4. No tak,a ja jestem przed obiadem. Właśnie włączył mi się ślinotok...;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruche, słodkie pierożki. Bardzo fajny pomysł na ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam podobne z morelami i wiśniami:) pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To takie kruche pierożki na słodko- idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie borówki na działce już się skończyły, więc z przepisem musze chyba poczekać na następny rok xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. albo skorzystaj z owoców, które są jeszcze dostępne:)

      Usuń
  9. wyglądają pierogowo! :D super!

    do jutra trwa u mnie rozdanie kulinarne! :) więc zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wpraszam się na herbatkę i ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. marzą mi się takie piękne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to w czym problem?;)
      chwila moment i masz je u siebie;)

      Usuń
  12. Ładne i zgrabne ciasteczka. Na pewno pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiekne! Totalnie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  14. w kruchych ciasteczkach specjalizuje się moja babcia, ale może dzięki Twojemu przepisowi wyjdą mi równie dobrze, jak jej :) wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają cudownie! Kruche to zdecydowanie moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale super pomysł! już jestem ich fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale to musi byc pyszne;) cudowne

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają fajnie, komentarze bardzo pozytywne, nic tylko spróbować:)

    OdpowiedzUsuń