piątek, 31 maja 2013

Rocznicowo!



Dzisiaj mija okrągły rok od mojego pojawienia się w blogosferze.
Rok od nieśmiałego napisania pierwszego posta:)
Sama nie wiem, czy to tylko rok, czy może, aż rok?

Przez ten rok, przygotowałam setki różnych dań/ciast, poznałam też sporo nowych smaków, przełamałam kilka swoich kuchennych oporów, a przy tym wiele się nauczyłam. 
Wciąż się uczę:)

Nigdy nie przypuszczałam, że moja przygoda z blogowaniem potrwa tak długo i co najlepsze, że ta przygoda tak bardzo się rozwinie, nakręci mnie do działania, dzięki czemu, wciąż będę mieć ochotę na więcej i więcej;)

Dziękuję wszystkim moim czytelnikom, za to że jesteście, że zostajecie u mnie na dłużej, że Wasze grono wciąż powiększa się o nowe osoby. 
Niesłychanie miły i motywujący, jest właśnie ten  fakt, że z dnia na dzień, jest Was Kochani ze mną coraz więcej!
To mnie niezwykle cieszy, to mnie mobilizuje, to sprawia, że chce się gotować, eksperymentować, próbować i uwieczniać aparatem, te swoje kuchenne zmagania:)

Przez ten rok, na blogu pojawiło się 219 rożnych przepisów, odwiedziło mnie przeszło 200.000 czytelników, na stałe obserwuje mnie 71 osób, a komentarzy już nie jestem w stanie zliczyć. Jest ich około 6000!

Dziękuję za miłe słowa, mobilizujący doping, konstruktywną krytykę i masę baaardzo przyjemnych, prywatnych maili.

Zapraszam do siebie, rozgośćcie się:)

Życzę smacznego!

Wasza 
A.



czwartek, 30 maja 2013

Wieprzowina w sosie rabarbarowo-jabłkowym



Idąc za sezonowym ciosem, kolejny raz w mojej kuchni pojawił się ubóstwiany przeze mnie rabarbar.
Tym razem nie był dodatkiem do słodkiego wypieku, a uwieńczył swoim smakiem wytrawne danie.

Wieprzowy gulasz w sosie rabarbarowo-jabłkowym, to istna eksplozja wykluczających się smaków.
Kwaskowy rabarbar, słodkie jabłko, intensywny, pikantny zapach i posmak cynamonu, cudownie komponowały się razem z delikatnymi kawałkami mięsa wieprzowego.

Kto lubi takie smaki z pewnością będzie zadowolony:)

Inspiracja z Kij i Marchewka.

Składniki:
  • 500g mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
  • 250g rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 1l rosołu mięsno warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz, papryka czerwona, cukier
  • 4 suszone owoce jałowca
  • olej do smażenia
Mięso oczyścić, pokroić w większą kostkę.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką, roztartym czosnkiem.
Cebulę posiekać, dodać do mięsa.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso.
Zalać rosołem.
Dodać owoce jałowca i cynamon.
Dusić do miękkości (ok. 1 godziny).
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Jabłka obrać, pokroić w plastry/kostkę.
Na ok. 15 minut przed wyłączeniem gulaszu do mięsa wrzucić rabarbar i jabłka.
Dusić razem do miękkości mięsa.
Jeżeli jest taka potrzeba dosłodzić gulasz.
Podawać np. z kaszą lub ryżem.









wtorek, 28 maja 2013

Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim



Tak samo jak w przypadku rabarbaru, zaczął się również okres na szparagi, z którego trzeba korzystać póki mamy taką możliwość.
Z racji, że za szparagami przepadamy, przygotowuję je teraz na wszystkie możliwe sposoby.

Propozycja na dzisiaj, to jeden z moich ulubionych, ale i klasycznych wariantów- szparagi z jakiem w koszulce w sosie holenderskim.
Sos holenderski ma wielorakie zastosowanie. Idealnie sprawdzi się nie tylko do szparagów, ale również jako dodatek do ryb, mięs, tostów i kanapek, lub jako sos do letniej sałatki.

Kto zna to połączenie, szparagów z jajkiem w koszulce w sosem holenderskim ,temu nie muszę wspominać, iż jest to wybitna kombinacja smaków.
Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jakiem w koszulce, z przyjemnie płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem, o cytrynowej nucie.
Pełna harmonia na talerzu!

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mleka
  • szczypta cukru
  • jajka (ilość wedle uznania) + 1 łyżka octu
sos holenderski
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • sok z 0.5 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, jeżeli jest taka potrzeba obrać (zielone, młode szparagi często nie wymagają obierania).
W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, cukru i mleka.
Szparagi włożyć do garnka na stojąco, nie zanurzając do wody główek (główki mają zostać nad powierzchnią wody)
Ugotować do miękkości ok. 10-15 minut.
Odcedzić.
 Zrobić sos holenderski.
Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą, gęstą masę.
Masło rozpuścić.
Od razu po rozpuszczeniu, gorące wlewać partiami do masy jajecznej, cały czas miksując.
Miksować do czasu aż masa zgęstnieje (ma mieć konsystencje śmietany).
Ugotować jajka w koszulkach.
Do garnka z wodą (ok. 1.5l) dodać łyżkę octu.
Wodę zagotować.
Jajko wbić na płytki talerzyk.
W zagotowanej wodzie, przy pomocy łyżki zrobić wir.
W środek powstałego wiru, delikatnie, z niewielkim wysokości wbić jajko.
Gotować ok. 1.5 minuty (jeżeli chcemy mieć jajko z płynnym środkiem).
Gotowe jajko wyjąć z wody cedzakiem.
Ułożyć na ugotowanych szparagach.
Ugotowane szparagi i jajko w koszulce polać przygotowanym sosem holenderskim.








 

niedziela, 26 maja 2013

Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem



Idę za ciosem i korzystam z rabarbaru póki mogę.
Potem będę marzyć i tęsknić za nim całą zimę;)

Dzisiaj proponuję Wam bardzo delikatne, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach, serowe muffiny z dodatkiem kwaskowego rabarbaru. 

Te słodkie maleństwa jedzą się same;)
Bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie!

Składniki (ok. 20 małych babeczek):
  • 250g sera ricotta
  • 150g mąki
  • 200g cukru
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • 300g rabarbaru + 1 łyżka cukru
dodatkowo
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać ricottę i mąkę.
Wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Białka ubić z solą na pianę.
Delikatnie wymieszać z ciastem.
Rabarbar obrać, drobno pokroić, wymieszać z 1 łyżką cukru.
Rabarbar wymieszać z ciastem.
Za pomocą łyżki nakładać ciasto do przygotowanych foremek silikonowych, lub do papilotek i formy na muffiny.
Piec w 190C ok. 20 minut.
Wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem.









piątek, 24 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem z kokosową bezą



Sezon na rabarbar trwa, więc nie mogło go zabraknąć i u mnie:)
Darzę go wielką miłością, odkąd tylko pamiętam.

Rabarbar zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, z letnimi dniami spędzonymi w ogrodzie, ze smaczną, pachnącą drożdżówką, zjedzoną na drugie śniadanie, najlepiej jeszcze popitą zimnym orzeźwiającym kompotem z rabarbaru...

achhh rozmarzyłam się.

Dzisiaj, co prawda nie proponuję Wam drożdżówek, ale zapraszam na fenomenalne, kwaskowo-słodkie, iście letnie, rabarbarowe ciacho, pod bezową, kokosową chmurką. 

Składniki:

ciasto
  • 2,5 szklanki maki
  • 4 żółtka
  • 200g masła 
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
dodatkowo
  • 500g rabarbaru + 2 łyżki cukru do jego posłodzenia
beza
  • 4 białka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70g wiórków kokosowych
Kruche ciasto zagnieść.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26cm).
Ciasto równo rozłożyć na dnie blaszki.
Nakłuć widelcem.
Podpiec 15minut w piekarniku nagrzanym do 170C.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki, posłodzić i wymieszać.
Rabarbar rozłożyć na podpieczony spód ciasta.
Zrobić bezę.
Białka wraz z cukrem, ubić na sztywno, dodać mąkę.
Miksować do połączenia się składników.
Dodać wiórki kokosowe.
Delikatnie wymieszać łyżką.
Pianę rozłożyć równomiernie na rabarbarze.
Ciasto piec 30-40 minut w 170C.









środa, 22 maja 2013

Lekka sałatka z pomarańczem, szynką szwarcwaldzką i parmezanem



Lekka, smaczna sałatka, idealna na nadchodzące letnie, gorące dni.

Składniki (ilość według upodobań):
  • mix sałat ( lodowa, rukola, fryzjerska, cykoria, endywia, czerwona, lollo)
  • zielone oliwki
  • pomidory
  • pomarańcze
  • szynka szwarcwaldzka
  • parmezan do posypania
sos
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sałatę postrzępić w palcach.
Włożyć do szklanego nacyznia.
Pomidora pokroić w plasterki/kostkę/ćwiartki.
Dodać oliwki.
Szynkę pokroić w paski.
Pomarańcza umyć, obrać z błonek, pokroić w mniejsze kawałki.
Ser zetrzeć na tarce.
Ze składników na sos przygotować dressing, polać nim gotową sałatkę przed samym podaniem.