czwartek, 24 stycznia 2013

Ciasto/mazurek milionera z orzechami

 

Ciasto milionera upiekłam już kilka razy. 
Chętnie wracam do tego przepisu, ponieważ jest fenomenalne w smaku!
Proste, szybkie, chrupiące i bardzo słodkie.
Polecam łasuchom i entuzjastom czekoladowych klimatów.

Ostrzegam jednak, że pomimo swojej słodkości, krajanka milionera wciąga i uzależnia;) 
Najlepszym przykładem, jest tutaj mój Em, który po jednym kawałku, nigdy nie potrafi sobie odmówić kolejnego i zaraz potem kolejnego;) A dopóki ciasto nie zostanie zjedzone, każdy pretekst by otworzyć lodówkę i ukroić sobie choćby milimetrowy kawałeczek jest dobry;)!
Dlatego uważajcie:)

Dzisiejszą wersję ciasta postanowiłam wzbogacić orzechami ziemnymi, co okazało się dobrym pomysłem. 
Ciasto zyskało na smaku, było jeszcze bardziej chrupiące i chyba taka wersja smakuje mi najbardziej.

Pomimo, że oryginalny batonik Twix nie zawiera orzechów, ciasto milionera do złudzenia przypomina mi ten pyszny, popularny baton. Mój ulubiony!
Idealnie pasuje do niego reklama Twixa: kruchy herbatnik, ciągnący się karmel, gruba czekolada! 

Kruchutki, chrupiący spód ciasta, pokryty dużą ilością pysznego karmelu, posypanego orzeszkami ziemnymi, a całość  polana jest grubą warstwą gorzkiej/mlecznej czekolady:)
Żyć nie umierać!

Składniki:

ciasto

  • 175g mąki
  • 125g masła
  • 4 łyżki cukru 
masa karmelowa
  • 55g masła
  • puszka mleka skondensowanego gotowanego
  • 150g orzeszków ziemnych
polewa czekoladowa
  • 200g czekolady (gorzka/mleczna)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru 
  • 0.5 szklanki śmietanki 30%
Składniki na ciasto zagnieść.
Schłodzić 20 minut w lodówce.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno formy wylepić ciastem.
Po nakłuwać widelcem w kilku miejscach.
Piec w 190C na złoto ok. 15-20 minut.
Masę krówkową  z masłem, podgrzać w garnku do rozpuszczenia się masła.
Wylać na upieczony i wystudzony spód ciasta.
Orzechy posiekać.
Posypać nimi warstwę krówkową.
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnku.
Wylać na tężejącą masę.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Podawać pokrojone w małe porcje (kwadraty).
Przechowywać w lodówce.






Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

45 komentarzy:

  1. wcześniej znałam tylko ciasto ambasdor, ale jeśli w Twoim można znaleźć kilka "zielonych dolców' to chętnie się do nie go dorwę :-p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ambasadora znam, ale to zupełnie inne ciasto:) ale w tym rzeczywiście można znaleźć dolca, a nawet dwa;)

      Usuń
  2. mmmmm to ja chcę tego milionera też ;)) ekstra ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe wygląda! Zjadłabym z chęcią! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, kilka razy jadłąm podobne ciacho i bardzo, ale to bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam słodkości! dla takiego połączenia smaku warto zgrzeszyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od jakiegoś czasu mam na nie ochotę, wygląda extra:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiedzmy, że wygląda średnio;) kroi się jak się kroi, ale smak wynagradza wszystko;)

      Usuń
  7. Takie ciasto to bym zjadła w całosci od razu <3 nie ważne ze słodznie, ważne że pyszne ;) obserwuję ;] http://polcia2704.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. ja chce kawałeczek! cudnie, kusi..

    OdpowiedzUsuń
  9. prosze nie kusić takimi pysznościami w czwartek biednych studentek :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie, fajne składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znałam inne ciasto pod tą nazwą, ale było również przesłodkie ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja:) jak ktoś potrzebuje zasłodzenia, to ciacho jest idealne!:D

      Usuń
  12. ZAWSZE podobało mi się to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nazwa boska :D nie miałam jeszcze okazji jeść tego cuda...

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe!
    Chciałabym spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszałam już o tym cieście i pewnie go wypróbuję.....piszesz tak zachęcająco...!

    OdpowiedzUsuń
  16. oo A ja nie znam tego ciasta. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też bardzo lubię ciasto milionera. Bardziej niż bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. No i znowu przybędzie mi 1 cm w obwodzie.Zapisuję,jak zrobię dam znać.PYSZNIE wygląda.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń