sobota, 28 marca 2015

Sernik krakowski


 Chodził za mną klasyczny, tradycyjny, ciężki, serowy, prawdziwy sernik, a za taki uważam tylko  sernik krakowski.
Bez wątpienia, to razem z sernikiem z brzoskwiniami mój ukochany przepis na sernik, do którego wracam jak bumerang. 
Ciężki, wilgotny, kremowy, na kruchym spodzie, z rozpoznawalną kratką, polany lukrem -  sernik wręcz idealny!
Żaden się temu nie równa:)

Składniki:


spód i kratka
  •  250 g mąki 
  • 125 g cukru pudru 
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego ( u mnie domowy)
  •  125 g zimnego masła 
  • 1 jajko
masa serowa
  •  1 kg tłustego twarogu  
  • 8 jajek 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 250 g cukru pudru 
  • 3 łyżki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 100 g rodzynek
     
dodatkowo: 
  • 1 żółtko
  • lukier
Składniki na ciasto zagnieść.
Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3.
Dwie części ciasta schłodzić w lodówce ok. 1h.
Większą częścią ciasta wylepić dno formy (30x20), nakłuć i podpiec w 180C ok. 15 minut.
Wystudzić.
Masa serowa.
Ser zmielić (trzykrotnie).
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Powoli dodawać po jednym żółtku, później po łyżce zmielonego twarogu. 
Ucierać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Do masy dodać mąkę i rodzynki.
Białka ubic na sztywna pianę.
Delikatnie wymieszać z masą serową.
Masę serową wylać na podpieczony spód.
Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski.
Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu.
Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Sernik piec 50-60 minut w 170C.
Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik polukrować.












Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

37 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda ten sernik! :)
    Świetny pomysł!*.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Antenka, masz rację.Sernik powinien być ciężki. Tak mi się kojarzy. Wspaniały przepis !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. I właśnie takiego przepisu szukałam na święta:-) Dzięki, jesteś wielka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ukochany sernik <3 idealny na święta:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda. Cudna kratka wyszła. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny, smaczny, klasyczny sernik. Pięknie go upiekłaś. Dawno takie nie piekłam i nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej:) Szykuje się upiec go na święta:) aa jakie są wymiary blachy na te proporcje??

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jak dużej blaszce piekłaś ten sernik?

    OdpowiedzUsuń
  11. jaka duża blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeciez jest napisany rozmiar blaszki

      Usuń
  12. Sernik już w piekarniku. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny, ale mi smaku narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Proszku do pieczenia nie potrzeba do ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Spód wygląda jak nieupieczony.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Można zmielić w thermomix ser?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale smakowicie wygląda sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  19. A do jeśli mam blaszkę 25x35 i takiej wielkości chciałabym upiec sernik? I jeśli chciałbym aby był nieco wyższy? Podwoić proporcje składników? Ile wtedy piec?

    OdpowiedzUsuń
  20. Sernik wygląda przepysznie ale mam pytanie. Piec w 170 C a do ilu stopni nagrzac piekarnik przed włożeniem surowego? Gorąco pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  21. Apetyczne wygląda muszę go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  22. A czy piec z termoobiegiem czy bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  23. M a co jeżeli mam blachę 35/25 to jakie proporcje i czy dłużej piec proszę o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  24. Według mnie do kruchego powinien być dodany proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń