Pyszny, szybki, pikantny makaron z kaczką, z orientalnym pazurem.
Dokładnie taki jaki lubię najbardziej:)
Pyszota!
Składniki:
- 400g mięsa z kaczki ( mięsa z piersi, udek lub skrzydełek)
- 500g pieczarek
- 500g makaronu (najlepiej chow mein)
- 0,5 papryczki chili
- 1 por
- 3 marchewki
- 2 cebulki dymki
- sok z 1 limonki
- 100g pędów bambusa
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 3-4 ml oleju sezamowego
- świeża kolendra
Dodajemy po 2 łyżki sosu teriyaki, sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę miodu,1 łyżeczkę tartego imbiru i oleju sezamowego.
Papryczkę chili posiekać, czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa.
Całość skropić sokiem z limonki (ok. 1-2 łyżeczki) i wymieszać.
Mięso odstawić na kilka godzin do przegryzienia się.
Mięso podsmażyć w woku na odrobinie oleju sezamowego.
Mięso ściągnąć na talerz.
Do woka wrzucić pokrojone pieczarki, pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w paseczki cebulę i pora.
Warzywa podsmażyć.
Do warzyw dodać podsmażoną kaczkę, pędy bambusa, 1 łyżeczkę tartego imbiru, odrobinę posiekanej papryczki.
Doprawić do smaku sosem sojowym i sosem teriyaki.
Całość trzymać na gazie jeszcze kilka chwil.
Do warzyw i kaczki dodać ugotowany makaron.
Smażyć ok. 1-2 minuty.
Makaron polać resztą soku z limonki i posypać świeżą kolendrą.
Pychotka, lubimy takie smaki:-) I kaczuszkę :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym i to z wielkim smakiem :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity makaron :)
OdpowiedzUsuń