środa, 4 lutego 2015

Makaron ze smażoną kaczką



 Pyszny, szybki, pikantny makaron z kaczką, z orientalnym pazurem.
Dokładnie taki jaki lubię najbardziej:)

Pyszota!

Składniki:
  • 400g mięsa z kaczki ( mięsa z piersi, udek lub skrzydełek)
  • 500g pieczarek
  • 500g makaronu  (najlepiej chow mein)
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 2 cebulki dymki
  • sok z 1 limonki
  • 100g pędów bambusa
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 3-4 ml oleju sezamowego
  • świeża kolendra
Mięso z kaczki pokroić w paski.
Dodajemy po 2 łyżki sosu teriyaki, sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę miodu,1 łyżeczkę tartego imbiru i oleju sezamowego.
Papryczkę chili posiekać, czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa.
Całość skropić sokiem z limonki (ok. 1-2 łyżeczki) i wymieszać.
Mięso odstawić na kilka godzin do przegryzienia się.
Mięso podsmażyć w woku na odrobinie oleju sezamowego.
Mięso ściągnąć na talerz.
Do woka wrzucić pokrojone pieczarki, pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w paseczki cebulę i pora.
Warzywa podsmażyć.
Do warzyw dodać podsmażoną kaczkę, pędy bambusa, 1 łyżeczkę tartego imbiru, odrobinę posiekanej papryczki.
Doprawić do smaku sosem sojowym i sosem teriyaki.
Całość trzymać na gazie jeszcze kilka chwil.
Do warzyw i  kaczki dodać ugotowany makaron.
Smażyć ok. 1-2 minuty.
Makaron polać resztą soku z limonki i posypać świeżą kolendrą.

















3 komentarze: