piątek, 27 lutego 2015

Fale Dunaju



Zamarzyło mi się ciasto z "dawnych" lat:)
Proste, zwykłe, smaczne i proste - ciasto Fale Dunaju.

Ciasto bez udziwnień, bez kombinowania, po prostu jabłka, dwie warstwy jasnego i ciemnego ciasta, a całość oblana słodką polewą czekoladową.

Fale Dunaju, to puszyste,delikatne, dzięki jabłkom, wilgotne ciasto, które wiele lat temu piekła cała Polska, a dzisiaj, przy natłoku wielkiej ilości różnorodnych przepisów- zapomniane.

Ja jednak, z sentymentem i ogromną chęcią, wracam i odświeżam, dawno zapomniane przepisy.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 jabłek
Masło utrzeć z cukrem.
Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pianę delikatnie połączyć z resztą ciasta.
Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do drugiej części dodać kakao i wymieszać.
Ciemną masę wylać na jasną.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki.
Jabłka poukładać na cieście.
Ciasto piec w w 180C ok. 40 minut.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.







8 komentarzy:

  1. pewnie zniknął w przeciągu paru chwil! Wygląda pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ciocia bardzo czesto go piekla. Pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, dawno nie robiłam. Narobiłaś apetytu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto przynoszące wspomnienia :) Cudownie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłam to ciasto, obowiązkowo z wiśniami. Teraz dopiero widzę, jakie to ciasto było popularne w latach 80-tych. Nie było internetu, a wszsyscy znali i piekli fale dunaju. to już klasyka :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń