piątek, 30 stycznia 2015

Kurczak mole poblano



Kurczak w kapitalnym, meksykańskim sosie mole poblano, z dodatkiem czekolady, chili i pomidorów, to pomysł na pyszny, nietuzinkowy obiad, który dostarcza ogromną ilość bodźców smakowych każdemu podniebieniu.

Dodatek czekolady nie sprawia, że sos jest słodki. 
Przeciwnie, czekolada świetnie łagodzi, pikantny smak papryki chili i sprawia, że całość smakuje wyjątkowo subtelnie.

Składniki:
  • 6-8 udek/podudzi z kurczaka
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 0.5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 0.5 szklani rosołu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1.5 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cynamon, mielona kolendra, mielone goździki
  • sezam do posypania
Czosnek, cebulę i papryczki  posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka, dodać warzywa.

Dosolić do smaku. 
Chwilę smażyć mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli.
Dodać orzechy, migdały oraz rodzynki, chwilę smażyć. 

Dodać przecier pomidorowy.
Zredukować
Wlać bulion, zmniejszyć ogień.
Dusić ok. 25 minut, aż kurczak będzie miękki.
Wyjąć kurczaka.

Składniki z patelni zmiksować na gładki sos.
Dodać połamaną w kostki czekoladę, doprawić mielonym cynamonem, goździkami i solą. 
Gotować kilka minut aby smaki się jeszcze przegryzły. 
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody. 
Przed podaniem posypać sezamem.
Kurczaka podawać z ryżem. 








4 komentarze:

  1. Ten kurczak musi pachnieć niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała, wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...