wtorek, 20 stycznia 2015

Kotlety mielone z ćwikłą i kaparami



Ulubiona wariacja, na temat klasycznego mielonego mojego męża.
 
Kto ma dość tradycyjnych kotletów i szuka nowych smaków, temu z całą pewnością zasmakują, różowiutkie kotlety mielone z dodatkiem ćwikły i kaparów.

Pyszne, soczyste, aromatyczne mięso, którego smak świetnie podkręcają pikantne buraczki i kapary.
Z czystym sumieniem polecam!

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego lub np. z szynki
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ćwikły (ćwikła z chrzanem)
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • bułka tarta
  • mleko do namoczeni kajzerki
  • sól, pieprz, czosnek do smaku
  • olej do smażenia
Kajzerkę namoczyć w mleku.
Lekko odcisnąć, zmielić.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
Bułkę i cebulę wymieszać z mięsem.
Dodać ćwikłę, posiekane kapary i jajko.
Mięso doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Jeżeli jest za rzadkie dodać odrobinę bułki tartej.
Całość dobrze wyrobić.
Dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. 











3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na dodanie do mielonych właśnie ćwikły i kaparów. Z pewnością zaostrzy smak całej potrawy. Ja też kombinuję różnie z mielonymi, więc chętnie spróbuję takiej odmiany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad w sam raz dla mnie :) Z ćwikłą jadłam, ale dodatek kaparów ciekawy!

    OdpowiedzUsuń