Delikatne, kruche, soczyste mięso w aksamitnym, kremowym sosie, z dużą ilością warzyw.
Tak przygotowany królik, to doskonały pomysł na codzienny, jak i odświętny obiad.
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 100g masła
- 2 cebule
- 1 biała część pora
- 5-6 marchewek
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 - 4 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany
- sok z ok. 0.5 cytryny
- 0.5l wody
- sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn
- mąka do obtoczenia
Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i skropić sokiem z cytryny.
Mięso schować w lodówce najlepiej na całą noc.
Mięso obtoczyć w mące, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle.
Królika przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Warzywa obrać.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę posiekać, pora pokroić na pół plasterki.
Czosnek rozetrzeć przez praskę.
Warzywa doprawić solą i pieprzem, podsmażyć je na maśle kilka minut.
Warzywa przełożyć do naczynia z królikiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalać wodą.
Potrawkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C.
Piec do miękkość ok. 1godziny.
W trakcie duszenia kilak razy przemieszać potrawkę.
Na ok. 10 minut przed końcem duszenia dodać śmietanę.
Mniam, bardzo podoba mi się ten przepis!
OdpowiedzUsuńsmacznie:)
OdpowiedzUsuńpyszny obiad! my lubimy takie mięsko:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńmięso królika w takich potrawkach świetnie się komponuje i jest delikatne
OdpowiedzUsuńPs. nie wiem czy nic nie ominęłaś w przepisie -przy wymienianiu składników oddzielnie jest "kawałek kawałek"
Bardzo smacznie wygląda , chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń