piątek, 31 października 2014

Królik w potrawce



Delikatne, kruche, soczyste mięso w aksamitnym, kremowym sosie, z dużą ilością warzyw.

Tak przygotowany królik,  to doskonały pomysł na codzienny, jak i odświętny obiad. 

Składniki:
  • 1 tuszka królika
  • 100g masła
  • 2 cebule
  • 1 biała część pora
  • 5-6 marchewek
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 - 4 liście laurowe
  •  3-4 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietany
  • sok z ok. 0.5 cytryny
  • 0.5l wody
  • sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn
  • mąka do obtoczenia
Królika pokroić na kawałki.
Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i skropić sokiem z cytryny.
Mięso schować w lodówce najlepiej na całą noc.
Mięso obtoczyć w mące, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle.
Królika przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Warzywa obrać.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę posiekać, pora pokroić na pół plasterki.
Czosnek rozetrzeć przez praskę.
Warzywa doprawić solą i pieprzem, podsmażyć je na maśle kilka minut.
Warzywa przełożyć do naczynia z królikiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalać wodą.
Potrawkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C.
Piec do miękkość ok. 1godziny.
W trakcie duszenia kilak razy przemieszać potrawkę.
Na ok. 10 minut przed końcem duszenia dodać śmietanę. 























6 komentarzy:

  1. Mniam, bardzo podoba mi się ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiad! my lubimy takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mięso królika w takich potrawkach świetnie się komponuje i jest delikatne
    Ps. nie wiem czy nic nie ominęłaś w przepisie -przy wymienianiu składników oddzielnie jest "kawałek kawałek"

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda , chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń