Tak jak to ze mną bywa, nigdy nie mogę się do końca zdecydować, na co mam ochotę.
Największą ochotę;)
Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc chęć na ciasto ze śliwkami olbrzymia, ale jako maniaczka serników, również i sernik śnił mi się po nocach.
I co tu wybrać?;)
Połączyłam więc ser ze śliwkami i w ten oto sposób, powstał mi wyśmienity, serowy placek ze śliwkami.
Kruche ciasto, soczyste, orzeźwiające śliwki i serowa, puszysta masa.
Taki słodki serniczek na kruchym spodzie, z pianą, śliwkami i czekoladową kruszonką.
Pychota nad pychotami:)
Moje podniebienie zostało dopieszczone.. idealnie.
Składniki:
- 400g mąki
- 150g cukru
- 200g masła
- 4żółtka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1kg śliwek węgierek
- 300g twarogu
- 200g serka waniliowego (homo)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
1/3 część ciasta połączyć z kakao.
Ciasto schłodzić.
Jasną częścią ciasta wykleić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto podpiec w piekarniku 15 minut w 180C.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki.
Kawałki śliwek ułożyć na podpieczonym spodzie.
Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem, jajkami, cukrem i mąką.
Serową masę rozsmarować na śliwkach.
Białka ubić na sztywno.
Dodać cukier.
Miksować aż piana będzie lśniąca.
Pianę rozsmarować na serowej masie.
Ciemne ciasto zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
Posypać nim warstwę piany.
Ciasto piec w 170C -180C ok. 50-60 minut.
Jak zwykle u Ciebie pyszności. Bardzo lubię taki ciemny wierzch na cieście.To połączenie węgierki z serem świetne.
OdpowiedzUsuńmlask, mlask :-D
OdpowiedzUsuńMniam, idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńOch!!!!!!!!!!!!!!!!! Niesamowite ciasto!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne! pięknie się upiekło:)
OdpowiedzUsuńśliwek i sera jeszcze nie łączyłam, ale to musi smakować!:)
OdpowiedzUsuńJaki kolorowy, na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciacho :-) super przepis. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńnajbardziej podoba mi się dodatek masy serowej ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połączenie! wpraszam się na kwałek ;-)
OdpowiedzUsuńJak wielkość formy?
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, czy śliwki mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuń