piątek, 12 września 2014

Serowy placek ze śliwkami



Tak jak to ze mną bywa, nigdy nie mogę się do końca zdecydować, na co mam ochotę.
Największą ochotę;)

Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc chęć na ciasto ze śliwkami olbrzymia, ale jako maniaczka serników, również i sernik śnił mi się po nocach.
I co tu wybrać?;)

Połączyłam więc ser ze śliwkami i w ten oto sposób, powstał mi wyśmienity, serowy placek ze śliwkami.
Kruche ciasto, soczyste, orzeźwiające śliwki i serowa, puszysta masa.
Taki słodki serniczek na kruchym spodzie, z pianą, śliwkami i czekoladową kruszonką.
Pychota nad pychotami:)
Moje podniebienie zostało dopieszczone.. idealnie.

Składniki:
  • 400g mąki
  • 150g cukru
  • 200g masła
  • 4żółtka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1kg śliwek węgierek
masa serowa
  • 300g twarogu
  • 200g serka waniliowego (homo)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
piana
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
Składniki na ciasto, poza kakao zagnieść.
1/3 część ciasta połączyć z kakao.
Ciasto schłodzić.
Jasną częścią ciasta wykleić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto podpiec w piekarniku 15 minut w 180C.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki.
Kawałki śliwek ułożyć na podpieczonym spodzie.
Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem, jajkami, cukrem i mąką.
Serową masę rozsmarować na śliwkach.
Białka ubić na sztywno.
Dodać cukier.
Miksować aż piana będzie lśniąca.
Pianę rozsmarować na serowej masie.
Ciemne ciasto zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
Posypać nim warstwę piany.
Ciasto piec w 170C -180C ok. 50-60 minut.



Ciacho na widelcu

14 komentarzy:

  1. Jak zwykle u Ciebie pyszności. Bardzo lubię taki ciemny wierzch na cieście.To połączenie węgierki z serem świetne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie! Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och!!!!!!!!!!!!!!!!! Niesamowite ciasto!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie apetyczne! pięknie się upiekło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliwek i sera jeszcze nie łączyłam, ale to musi smakować!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki kolorowy, na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszne ciacho :-) super przepis. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. najbardziej podoba mi się dodatek masy serowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne połączenie! wpraszam się na kwałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak wielkość formy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda, czy śliwki mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń