Brzoskwiniowy chutney z chili, to doskonały, gęsty, owocowy sos z dodatkiem pikantnych przypraw - papryczki chili i imbiru.
Nasz ulubiony!
Daje on ogromne pole do popisu.
Sprawdzi się, zarówno jako smaczny sos do mięs, dip do przekąsek, dodatek do serów, kanapek, wędlin, jak i jako pikantna marynata do wszelakiego mięsiwa.
Brzoskwiniowy chutney, polecam do orientalnych sajgonek z kolendrą, które gościły u mnie ostatnio na blogu. Duet idealny!
Przepis autorstwa Annabel Langbein z programu "Kuchnia w stylu wolnym 2".
Składniki (1 duży słoik):
- 0.5 kg moreli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
- 1 papryczka chili
- skórka z cytryny
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 0.4 szklanki octu ryżowego
- 0.5 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Gotować 10-15 minut.
Przestudzić.
Zmiksować.
Przelać do słoika.
Przechowywać w lodówce (do 2 tygodni).
Świetny dodatek do potraw! Z pewnością nadaje charakteru niejednemu daniu^^
OdpowiedzUsuńJaki fajny ten chutney! Idealny do potraw, mniam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój chutney. Smak musi być niesamowity:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i na pewno tak smakuje!
OdpowiedzUsuńbrzmi rzeczywiście ciekawie :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńmmmniam! idealne! świetne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuń