wtorek, 23 września 2014

Brzoskwiniowy chutney z chili



Brzoskwiniowy chutney z chili, to doskonały, gęsty, owocowy sos z dodatkiem pikantnych przypraw - papryczki chili i imbiru. 
Nasz ulubiony! 
Daje on ogromne pole do popisu. 
Sprawdzi się, zarówno jako smaczny sos do mięs, dip do przekąsek, dodatek do serów, kanapek, wędlin, jak i  jako pikantna marynata do wszelakiego mięsiwa.

Brzoskwiniowy chutney, polecam do orientalnych sajgonek z kolendrą, które gościły u mnie ostatnio na blogu. Duet idealny!

Przepis autorstwa Annabel Langbein z programu "Kuchnia w stylu wolnym 2".

Składniki (1 duży słoik):
  •  0.5 kg moreli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
  • 1 papryczka chili
  • skórka z cytryny
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 0.4 szklanki octu ryżowego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieścić w rondlu.
Gotować 10-15 minut.
Przestudzić.
Zmiksować.
Przelać do słoika.
Przechowywać w lodówce (do 2 tygodni).







8 komentarzy:

  1. Świetny dodatek do potraw! Z pewnością nadaje charakteru niejednemu daniu^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny ten chutney! Idealny do potraw, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się Twój chutney. Smak musi być niesamowity:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy i pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie i na pewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. brzmi rzeczywiście ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmniam! idealne! świetne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń