wtorek, 10 czerwca 2014

Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą.



Nie jestem wielką fanką jagnięciny, ale raz na jakiś czas, robię przyjemność Emkowi i przygotowuję mu tak jak dziś, jagnięcinę w różnym wydaniu.

Tym razem, proponuję aromatyczne, kruche kotleciki jagnięce ze świeżą miętą (którą ubóstwiam i pakuję do wszystkiego;)), tymiankiem i rozmarynem.

Ponoć całość smakuje wybornie, mnie trudno to jednak stwierdzić, bo smakoszem tego rodzaju mięsa nie jestem.

Jednakże, tym którzy lubią jagnięcinę, szczerze polecam:)
To będzie dobry wybór.

Składniki (2 osoby):
  • 4 kotleciki jagnięce
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • garść świeżej mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól + świeżo mielony pieprz do smaku
Zrobić marynatę.
Olej wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, posiekaną miętą, przetartym czosnkiem, solą i pieprzem.
Powstałą marynatą nasmarować lekko rozbite kotleciki.
Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Kotlety smażyć z każdej strony po 4 minuty.
Podajemy np. z ziemniakami lub tak jak ja dufinkami.






16 komentarzy:

  1. Ale kuszące! I te dufinki! Ojej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich kotletów nigdy nie jadłam. Chętnie bym spróbowała, wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować, mam nadzieję, że posmakują:)

      Usuń
  3. Jagnięcina to nie moje klimaty, ale te zarumienione ziemniaczki - to ja chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Antenka, nie wiesz co tracisz. Przyzwyczajaj się :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upsssss tym razem chyba siła wyższa.. nie dam rady:D

      Usuń
  5. Mój Mąż też byłby zachwycony. Kiedyś zrobię. Pysznie wygląda. A te kuleczki dufinki świetnie dekorują całość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to obiad w sam raz dla mojego męża:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Antenko, i dla nas przyjemność zrobiłaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na niedzielny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń