wtorek, 11 marca 2014

"Chlebek" kokosowy



Kilka postów wcześniej pisałam o swojej kokosowej obsesji :)  
Pokazałam, jak robię mleko kokosowe, oraz jak powstaje domowa mąka kokosowa
Obiecałam Wam również, pokazać smaczny wypiek z ich udziałem.

Moja propozycja, to niezwykle smaczny, cudownie puszysty, delikatny, mięciutki, obłędnie pachnący kokosem - drożdżowy chlebek kokosowy z chrupiącą kruszonką.

Ten słodki chlebuś, swoją konsystencją i smakiem, przypomina chałkę. 
Jednak, dzięki dodaniu, dużej ilości domowego mleka kokosowego i mąki kokosowej, w swoim smaku i zapachu jest ekstremalnie kokosowy:)

Fani kokosa, z całą pewnością, dopieszczą swoje kubki smakowe. 
Moje żarłoki, tak szybko zaczęły pędzlować ten chlebuś, że w ostatniej chwili, zdążyłam z aparatem;)
Dokładek nie było końca;)

Chlebek kokosowy, doskonale smakuje,  zarówno bez dodatków, jak i posmarowany dżemem, miodem, powidłami, czy tak jak moi chłopcy - z czekoladą. 
Natomiast mnie, niczego poza odrobiną, świeżego masła, do niego nie było trzeba.

Cudowny, boski, fenomenalny... mogłabym tak bez końca;)

Składniki: 
  •  4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka domowego mleka kokosowego 
  • 4 -5 łyżek mąki kokosowej
  • 0.3 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki masła (stopionego)
  • 0. 5 szklanki cukru 
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
kruszonka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Składniki na ciasto wyrobić ok. 8-10 minut.
Odstawić do wyrośnięcia na o. 1h.
Po tym czasie ponownie zagnieść
Ciasto podzielić na 16 porcji, z których w dłoniach formować kulki.
Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę kulek ułożyć na dnie (dwie kulki na szerokość, cztery na długość)
Pozostałe 8 kulek ułożyć na tych dolnych, tak alby powstały dwie warstwy ciasta.
Zrobić kruszonkę.
Zagnieść składniki na kruszonkę i posypać nią ciasto.
Chleb piec w 180C ok. 25-30 minut.
Po upieczeniu wystudzić.










14 komentarzy:

  1. Uwielbiam te ''chlebkowe'' wypieki! Szklanka ciepłego mleka i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masełko i kawka i jest super jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, bardzo puszyste :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie niczym chałka:) świetny blog, obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos na maksa - to lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musiało być pyszne :) kokos plus jeszcze kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie, nic dziwnego, że ledwo zdążyłaś cyknąć fotki:))

    OdpowiedzUsuń
  8. To wygląda tak przepysznie! A jeszcze ten kokos!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczny i puszysty ,jest mój,robię go!.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest cudowny, pięknie puchaty. Jejku, ależ bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja również mam kokosową obsesję!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny chlebek! Dla mnie idealny, bo z kokosem! Wygląda jak chałka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. hmmm już czuję jego zapach, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń