poniedziałek, 3 marca 2014

Bułki razowe z siemieniem lnianym ( na zakwasie)




Proste, zdrowe i smaczne bułeczki razowe.
Dzięki zakwasowi, wilgotne i długo zachowujące świeżość.

Polecam!

Składniki:

zaczyn

  • 200ml aktywnego zakwasu 
  • 120ml wody
  • 120mąki razowej
 

  • 400 mąki razowej
  • 3-4 łyżki oleju
  • 150ml mleka
  • 0.5 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczka cukru
  • 15g drożdży
  • 100-150ml wody
 dodatkowo
  • ok. 3 łyżki siemienia lnianego 
Składniki na zaczyn wymieszać.
Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie zaczyn wmieszać ze składnikami na ciasto.
Siemię lniane przed dodaniem zalać wodą.
Ciasto wyrobić (ok. 10 minut).
Dodać siemię lniane.
Ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto ponownie zagnieść.
Podzielić na 10-12 części.
Uformować bułeczki.
Odstawić na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem w bułeczkach można zrobić przedziałek.
Bułeczki piec w 190C ok. 20 minut.



















31 komentarzy:

  1. Pyszne bułeczki,takie przydałyby się do mojego śledzika.

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczywo jakie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają! Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowe bułeczki! Zdrowe i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj musiały być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. chlebek piekę częściej , a bułki rzadko :(
    a Twoje wyglądają bardzo smacznie, mam zakwas to moze sie na nie skuszę i upiekę :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smakowite bułki, a że na zakwasie to jeszcze jeden plus. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, jak one muszą wspaniale smakować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe bułki ci wyszły, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ach domowe bułeczki:D
    Ps. Gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja w dalszym ciągu nie mam zakwasu i nic nie zrobilam w tym kierunku. Buuu Kasia ! - z przyjemnścią wyraziłam krytykę pod adresem własnej osoby ! Może dojdzie co nie co do jej czaszki ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po takim monologu z pewnością dojdzie do tej czaszki;)

      Usuń
  12. pięknie Ci wyszły! jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam smak chleba na zakwasie, ale bułek nigdy jeszcze nie jadłam... Wyszły Ci idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zrobić:) ja takie najbardziej lubię:)

      Usuń
  14. Bułeczki domowe na zakwasie są po prostu najlepsze :) Spójrzcie tylko, jak super wyglądają... ;)

    OdpowiedzUsuń