Proste, zdrowe i smaczne bułeczki razowe.
Dzięki zakwasowi, wilgotne i długo zachowujące świeżość.
Polecam!
Składniki:
zaczyn
- 200ml aktywnego zakwasu
- 120ml wody
- 120mąki razowej
- 400 mąki razowej
- 3-4 łyżki oleju
- 150ml mleka
- 0.5 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczka cukru
- 15g drożdży
- 100-150ml wody
- ok. 3 łyżki siemienia lnianego
Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie zaczyn wmieszać ze składnikami na ciasto.
Siemię lniane przed dodaniem zalać wodą.
Ciasto wyrobić (ok. 10 minut).
Dodać siemię lniane.
Ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto ponownie zagnieść.
Podzielić na 10-12 części.
Uformować bułeczki.
Odstawić na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem w bułeczkach można zrobić przedziałek.
Bułeczki piec w 190C ok. 20 minut.
Pyszne bułeczki,takie przydałyby się do mojego śledzika.
OdpowiedzUsuńnie ma problemu, częstuj się;)
Usuńpieczywo jakie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńmy również;)
UsuńPysznie wyglądają! Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńw takim razie wysyłam ci kilka:D
UsuńNie ma to jak domowe bułeczki! Zdrowe i smaczne:)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńOj musiały być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńdoskonałe!
Usuńchlebek piekę częściej , a bułki rzadko :(
OdpowiedzUsuńa Twoje wyglądają bardzo smacznie, mam zakwas to moze sie na nie skuszę i upiekę :)
pozdrawiam!
bardzo smakowite bułki, a że na zakwasie to jeszcze jeden plus. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńu mnie obowiązkowo na zakwasie;)
UsuńOch, jak one muszą wspaniale smakować!
OdpowiedzUsuńhehe
UsuńWspaniałe bułki ci wyszły, mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńpysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńach domowe bułeczki:D
OdpowiedzUsuńPs. Gotowanie za głosowanie już trwa:)
zagłosowane;)
Usuńa ja w dalszym ciągu nie mam zakwasu i nic nie zrobilam w tym kierunku. Buuu Kasia ! - z przyjemnścią wyraziłam krytykę pod adresem własnej osoby ! Może dojdzie co nie co do jej czaszki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
po takim monologu z pewnością dojdzie do tej czaszki;)
UsuńŚwietne te bułeczki.
OdpowiedzUsuńraz jeszcze dziękuję za miłe słowa:)
Usuńpięknie Ci wyszły! jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńEmcia, bo się zaczerwienię;)
UsuńRewelacyjne bułeczki!!
OdpowiedzUsuńdzieki, miło mi!
Usuńuwielbiam smak chleba na zakwasie, ale bułek nigdy jeszcze nie jadłam... Wyszły Ci idealne! :)
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić:) ja takie najbardziej lubię:)
UsuńBułeczki domowe na zakwasie są po prostu najlepsze :) Spójrzcie tylko, jak super wyglądają... ;)
OdpowiedzUsuń