Cordon Bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, to klasyczny kotlet (wieprzowy, cielęcy, drobiowy) z kieszonką, którą wypełnia, ser żółty i szynka.
To taki kotlet na bogato;)
Soczysty, delikatny i chrupiący kawał mięcha:)
Składniki:
- kilka plastrów mięsa np. schabu (może być inne: cielęcina lub drób)
- kilka plasterków ulubionej szynki
- kilka plasterków sera
- sól, pieprz, czosnek do smaku
- musztarda do posmarowania
- mąka+ bułka tarta do panierowania
- jajko
- olej do smażenia
Mięso natrzeć solą i pieprzem.
Z jednej strony posmarować czosnkiem i musztardą.
Ułożyć 1-2 plasterki ulubionej szynki i 1-2 plasterki sera żółtego.
Złożyć kotlet na pół (w tak zwaną kieszonkę).
Nie ma potrzeby spinania mięsa wykałaczką czy nitką.
Brzegi koperty lekko zbić tłuczkiem żeby była szczelnie zamknięta.
Jajko roztrzepać widelcem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso obtaczać w mące, w jajku i bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Wiesz, ze o him calkowicie zapomnialam.... Mama czesto robila takie kotlety I byly przepyszne :) Stawiam, ze Twoj tez jest super. Pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńto koniecznie nadrób zaległości, bo kotlety rzeczywiście wychodzą super!
UsuńPtszniutkie danie.
OdpowiedzUsuńzgadzam się!
Usuńhaha to naprawdę jakaś telepatia! ostatnio ciągle myślę o cordon bleu :D
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, bo to fantastyczne danie!
Usuńcudownie wygląda! a miąsko mniam:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRzeczywiście na bogato :-)
OdpowiedzUsuńa jak!:D
UsuńDoskonały widok! Pycha!
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo lubię kotlety w tym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńjakoś się temu nie dziwię:)
UsuńMniam, smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńuwielbiam!:) choć jakoś rzadko robię:P
OdpowiedzUsuńco rzadko robione, podwójnie smakuje:)
Usuńpodsyłam, łap;)
OdpowiedzUsuńPyszności! :) Uwielbiam cordon bleu ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńYupi, robiłyśmy. Pyszne ! znów zrobimy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda