poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu


Dietetyczne, a zarazem pyszne, chrupiące i słodkie ciasteczka, które smakowo nie ustępują pełno słodkim i pełnotłustym słodkościom:)

To również  świetna, zdrowsza alternatywa, dla dbających o linię;)

A my je zjadamy, bo uwielbiamy!:)

Składniki:
  • 200g mieszanki orzechów (orzechy laskowe, włoskie, pekan, migdały)
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g nasion ( siemię lniane, słonecznik, sezam)
  • 100g płatków owsianych
  • 2 białka
  • 4 łyżki miodu/syropu z agawy
Orzechy posiekać.
W misce wymieszać orzechy, nasiona, płatki, żurawinę i miód/syrop z agawy.
Białka lekko ubić (widelcem).
Dodać do mieszanki i wymieszać.
Ciasteczka nakładać łyżką na pokrytą papierem do pieczenia blachę.
Ciastka piec 20-25 minut w 180C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasteczka owsiane z bakaliami, bez mąki, cukru i tłuszczu

Orzech Niskokaloryczny styczeń

32 komentarze:

  1. takich ciasteczek nie da się nie uwielbiać! są fantastyczne i idealnie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Idealne do podjadania! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. No masz - dostałam ślinotoku...;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne rtównież dla dzieciaków do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do szkoły, jako przekąska nadają się idealni:) dodadzą energii, a przy tym brzuszki na długo będą syte:)

      Usuń
  5. Nic dodać, nic ująć - po prostu doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasteczka to można bezkarnie zajadać w dużej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasteczka są w sam raz dla mnie, bo staram się w nowym roku unikać niezdrowych słodyczy, ale zdrowe jadam jak najbardziej. Częstuję się więc, a jakże :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakież one piękne i smakowite! Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już je zrobilam:) Są pyszne - tylko mąż narzekał, że za mało słodkie :) pozdr.MiZu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według nas są wystarczająco słodkie, ale jak kto woli, zawsze można dodać odrobinę więcej miodu;)

      Usuń
  10. Uwielbiamy chrupać przy kawie takie ciasteczka...zwłaszcza, żę są dietetyczne ;):)
    Wyglądają bosko!!!
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. poproszę! wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. idealne dla mnie!:) zapisuję bo do tej pory robiłam z mąką.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne!
    Zjadłabym od razu wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham takie ciasteczka :):)
    Słodkie, ale zdrowe ! grunt to znaleźć sobie rozgrzeszanie dla łakomstwa :):):)
    Zapisałam przepis, idę za chwilę na zakupy - umilą nam dzisiejszy wieczór filmowy :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne te ciasteczka! I dla takich jak ja, na diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają naprawdę wspaniale!! :) :) :)
    zapraszam do mnie na giveaway'a :D
    http://sweetcorner8.blogspot.com/2014/01/roszpunkowe-urodziny-druga-rocznica.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Super są. Jestem pod wrażeniem :D Dziękuje za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Upieklam ciasteczka. W smaku pyszne jednak chyba popełniłam błąd, ponieważ n ie wyszły tak "zwięzłe" jak Twoje. Niektóre wręcz kruszyły się przy zdejmowaniu z blaszki a na drugi dzień nie były już tak chrupiące, jakby nabrały wilgoci i zaczęły się rozsypywać. Może dodatek miodu zamiast syropu, albo źle postąpilam z białkiem. Roztrzepalam je tylko lekko jak na jajecznicę, a może powinnam ubić na lekką pianę?

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej ;-)
    Upiekłam ciasteczka i mam podobny problem. Przy ściąganiu z blaszki kruszą się i tracą swój ładny okrąglutki kształt. Użyłam miodu ale robiłam wszystko zgodnie z przepisem. nie wiem gdzie tkwi przyczyna??? Ehhhhhh

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis!!! W końcu dietetycznie i chrupiąco. Wyszły idealnie. Białko roztrzepałam trochę bardziej trzepaczką, na lekką pianę. Wyszły zwięzłe i nie łamią się. Dodałam jeszcze gorzką czekoladę. PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń