Od czasu, odkrycia mleka owsianego u Joasi, jestem w nim zakochana i gości ono u nas na stole przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Jedno się skończy, już robię następne.
Dzieci nawet nie zauważyły zmiany, piją go tak samo chętnie jak krowie, z czego niezmiernie się cieszę.
Mleko owsiane jest świetną alternatywą, dla osób nie tolerujących laktozy,wegan, ale również świetnym urozmaiceniem mlecznej diety, bogatej w krowie przetwory.
Co najważniejsze, mleko owsiane jest zdrowsze i lżej strawne od mleka krowiego.
Zawiera dwa razy więcej witaminy A i więcej wapnia, niż mleko krowie.
Bogate jest w błonnik pokarmowy, żelazo, potas i kwas foliowy.
Nie jest nietłuste, nie zawiera laktozy i cholesterolu.
Smak mleka owsianego jest słodkawy, przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla mlecznych przetworów. W konsystencji mleko owsiane jest wodniste, ale bardzo sycące.
Mleko owsiane doskonałe jest do śniadań, zup mlecznych, musli. Świetne sprawdzi się podczas gotowania i przy wypiekach.
Składniki:
- 250g płatków owsianych
- 1l ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Słoik zamknąć.
Odstawić na całą noc.
Na drugi dzień płatki zmiksować.
Zmiksowane płatki przelać kilka razy przez sitko z małymi dziurkami.
Doprawić cukrem i solą.
Jeżeli mleko jest za gęste, rozcieńczyć wodą.
Przechowywać w lodówce.
jaki ma przyjemny, żółciutki kolor! :)
OdpowiedzUsuńkolor to wina słoneczka;) mleko wychodzi śnieżno białe:)
Usuńciekawe to mleko, nigdy nie robiłam, ale chyba się skuszę, żeby zobaczyć jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszne! tak jak napisałam, moje dzieci nie widzą różnicy i piją go równie chętnie jak krowie;)
UsuńDoskonały pomysł!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńAle ładna z Was rodzinka na zdjęciu :) ja dziś też nastawiam kolejne, doprawienie go to doskonały pomysł, może wtedy moja córeczka się do niego przekona!
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie za miłe słowa:)
UsuńA dodatek cukru waniliowego do mleczka sprawi, że smakuje dużo lepiej, podobnie jak to z kartonu.
Nawet nie wiedziałam, że można zrobić takie mleko! Na pewno wypróbuję. I to jeszcze dziś, bo bardzo mnie smak ciekawi :)
OdpowiedzUsuńOoo dość oryginalny pomysł, pierwszy raz widzę. Ciekawi mnie jak smakuje, bo mleko uwielbiam i piję litrami :)
OdpowiedzUsuńAle trafiłaś! Nie toleruję mleka krowiego w czystej postaci, przez co również go nie lubię. Takie mleko będzie doskonałą alternatywą! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Ja robiłam migdałowe,ale mam chęć skosztować owsianego :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować:) zaintrygowałaś mnie:)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje, zaraz idę szukać płatków, a mam na pewno, dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że mleko smakuje. Waniliowa wersja jest jeszcze ciekawsza niż wersja sautee, bez dodatków :-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Jak długo może stać takie mleczko? ;>
OdpowiedzUsuńJakie płatki: zwykłe czy z błyskawiczne?
OdpowiedzUsuńTo mleko w 1 l ma tyle wapnia co mleko krowie w 100 ml
OdpowiedzUsuńJaka moze byc przyczyna ze przelewanie przez sitko szlo tak mozolnie? Zrobilam za geste? Rozrzedzalam w trakcie przelewania. Powinno byc tak wodniste jak zwykle mleko z kartonika?
OdpowiedzUsuńz przelewaniem przez sitko jest trochę zabawy i zajmuje to trochę czasu, a konsystencja taka ma być. Mleko owsiane wychodzi takie jak krowie z kartona.
Usuńwitam ,robie mleko migdałowe ,robie sojowe ale nie wiedziałam o owsianym ,super pomysł ,dzieki
OdpowiedzUsuńCzy zamiast miksować można to zblenderować?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń