Przepis na tradycyjny, polski bigos, z wieloma rodzajami mięs, z grzybami, śliwkami, winem.
Nasz ulubiony bigos!
Im dłużej gotowany, odgrzewany tym lepszy:)
Najwspanialszy po kilku dniach, dlatego najlepiej rozpocząć gotowanie kilka dni przed podaniem.
Składniki:
- 800g kapusty kiszonej
- 1kg kapusty białej
- 500g wieprzowiny (u mnie karczek)
- 500g kiełbasy
- 300g boczku wędzonego
- 500g mięsa drobiowego ( u mnie udka z kurczaka)
- 100ml wina czerwonego wytrawnego
- 200ml przecieru pomidorowego (z kartonu)
- 2-3 cebule
- 4 prawdziwki (u mnie świeże, mogą być suszone)
- 3 łyżki masła
- 6 suszonych śliwek
- 5 ziel angielskich
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- woda
Podsmażyć na maśle.
Zalać niewielką ilością wody.
Dusić do miękkości.
W trakcie gotowania pokroić mięsa w kostkę ( sporą) i wrzucić do gotującej się kapusty.
Grzyby pokroić, dorzucić do bigosu.
Dodać śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, sól, pieprz, wino oraz przecie pomidorowy.
Całość dusić na małym ogniu co najmniej godzinę.
Gotowy bigos schłodzić i podgrzać dnia następnego.
Najlepszy smak uzyskamy jeżeli rytuał powtórzymy przez 2-3 dni.
pycha! jadę na obiad do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńhahaha:D
UsuńOstatnio właśnie myślalam o tym żeby zrobić bigos na winie. U mnie robi się bez, więc chyba nigdy takiego nie jadłam! Mam wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńTo w takim razie powodzenia życzę, a bigosik na winie jest boski:)
UsuńU mnie też bigos :)
OdpowiedzUsuńi też tak samo apetyczny:)
UsuńUwielbiam bigos! Dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńto do dzieła!;)
UsuńDziś wszędzie bigos:) Twój pycha, lubię ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńja też:D
Usuńmatko, ale bym zjadła:P ostatnio za mną chodzi taki mocno mięsny właśnie:)
OdpowiedzUsuńu mnie tylko mięsny;)
UsuńKocham bigos i robię na święta. :) I tym razem nie będzie inaczej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja co prawda na święta nigdy bigosu nie robię, ale przed świętami czemu nie;)
UsuńNa bigos zawsze się skuszę! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmacznego!:)
UsuńBigosik! Całe wieki go nie jadłam. No to mnie teraz nakręciłaś smakowo do tego stopnia, że koniecznie muszę go zrobić :)))
OdpowiedzUsuńTo do roboty i smacznego życzę!:)
Usuńzjadłoby się! i to z niejedną dokładką :)
OdpowiedzUsuńWspaniały - smakuję zawsze i wszędzie i o każdej porze dnia :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś jadłam :D
OdpowiedzUsuń