Uwielbiam wykorzystywać śliwki w kuchni, dlatego w sezonie, często po nie sięgam.
Dzisiejsza tarta, niezwykle aromatyczna, z mocno orzechowym, kruchym spodem, słodkim, serowym nadzieniem i dużą ilością soczystych śliwek na wierzchu.
Połączenie śliwek, orzechów i sera uważam za idealne:)
Polecam!
Składniki:
ciasto
- 150g mąki
- 70g zmielonej mieszanki orzechowej ( u mnie: orzechy włoskie, laskowe, nerkowca i migdały)
- 100g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 400g sera białego z kostki
- 80g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- powidła śliwkowe (do posmarowania ciasta)
- śliwki
Ciastem wylepić formę do tarty.
Nakłuć widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C.
Podpiec tartę 15 minut.
Podpieczony spód, cienko posmarować powidłami.
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąką.
Dodać jajka i zmiksować.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
Na masie ułożyć połówki śliwek.
Piec 30-40 minut w 180C.
pyszna! nie ma to jak kawałek smacznego ciasta do kawki:)
OdpowiedzUsuńdokładnie;)
UsuńAleż Ty znów kusisz, aż mi ślina poleciała ;)
OdpowiedzUsuńbiedactwo:D
UsuńPycha, porywam kawałek! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmacznego życzę;)
UsuńKawałek do kawy - mmmm!
OdpowiedzUsuńwiem, wiem;) hihihi:D
Usuńłap!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten orzechowy spód, jego smak musi wspaniale podkreślać aromat śliwek:)
OdpowiedzUsuńdookładnie:) bardzo smaczne połączenie smaków!
UsuńAż czuję ten aromat!
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczna !:)
OdpowiedzUsuńu mnie też dziś serowa tarta, ale z brzoskwiniami:) wersja ze śliwkami też pyszna:)
OdpowiedzUsuńteż pysznie! mniam:D
Usuńwow, piękna ! :)
OdpowiedzUsuń