piątek, 6 września 2013

Serowo-orzechowa tarta ze śliwkami



Uwielbiam wykorzystywać śliwki w kuchni, dlatego w sezonie, często po nie sięgam.

Dzisiejsza tarta, niezwykle aromatyczna, z mocno orzechowym, kruchym spodem, słodkim, serowym nadzieniem i dużą ilością soczystych śliwek na wierzchu.

Połączenie śliwek, orzechów i sera uważam za idealne:)

Polecam!

Składniki:

ciasto
  • 150g mąki
  • 70g zmielonej mieszanki orzechowej (  u mnie: orzechy włoskie, laskowe, nerkowca i migdały)
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
masa serowa
  • 400g sera białego z kostki 
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • powidła śliwkowe (do posmarowania ciasta)
  • śliwki
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić.
Ciastem wylepić formę do tarty.
Nakłuć widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C.
Podpiec tartę 15 minut.
Podpieczony spód, cienko posmarować powidłami.
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąką.
Dodać jajka i zmiksować.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
Na masie ułożyć połówki śliwek.
Piec 30-40 minut w 180C.









17 komentarzy:

  1. pyszna! nie ma to jak kawałek smacznego ciasta do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ Ty znów kusisz, aż mi ślina poleciała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, porywam kawałek! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten orzechowy spód, jego smak musi wspaniale podkreślać aromat śliwek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dookładnie:) bardzo smaczne połączenie smaków!

      Usuń
  5. Musi być bardzo smaczna !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie też dziś serowa tarta, ale z brzoskwiniami:) wersja ze śliwkami też pyszna:)

    OdpowiedzUsuń