Sezon na cukinię w pełni, więc korzystam ile mogę;)
Dzisiejsza propozycja, to leczo- pyszne, letnie, kolorowe danie, wzbogacone dodatkiem cukinii.
Składniki:
- 5 dużych czerwonych papryk (może być również zielona lub pomarańczowa)
- 3 cukinie
- 1-2 cebule
- 500g pomidorów w puszcze ( bez skórki) lub świeże pomidory
- 400g kiełbasy
- 200g wędzonego boczku
- opcjonalnie jakieś inne mięso lub wędlina ( u mnie 2 plastry grillowanej karkówki + 3 grillowane skrzydełka)
- 6 dużych pieczarek
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka
- 0.5l rosołu
- 2 łyżki mąki
Paprykę, pozbawić pestek, pokroić.
Cukinię obrać, pokroić na pół plastry.
Pieczarki obrać, pokroić na plastry.
Warzywa wrzucić do większego garnka, dodać podsmażoną wędlinę, zalać rosołem.
Dodać pomidory.
Dusić na małym ogniu do miękkości papryki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i przetartym czosnkiem.
Uwielbiam, a moja siostra mogłaby je jeść cały rok ;)
OdpowiedzUsuńsiostra wie co dobre;)
UsuńJa też wykorzystuję cukinię maksymalnie! :) Uwielbiam takie leczo :)
OdpowiedzUsuńsmacznego:)
UsuńAle ma piękny kolor!
OdpowiedzUsuńto prawda:D
UsuńO tak, te kolory aż zachęcają do tego, by pójść do kuchni i przygotować sobie taką potrawkę :)
OdpowiedzUsuńto nie zostaje ci nic tylko pójść i upichcić;)
UsuńLeczo zawsze!!!!
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:)
Usuńpyszne! będę tęsknić za tym daniem i latem:)
OdpowiedzUsuńoj ja również:/
UsuńJestem taka głodna, ale bym teraz zjadła...;-)
OdpowiedzUsuńbiedna:D:D:D
UsuńSuper jest takie leczo. Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńmy również lubimy:)
UsuńPycha, pycha!!!
OdpowiedzUsuńdzięki;)
UsuńOjj tak lato bez lecza się nie liczy :))
OdpowiedzUsuńhehe prawda:)
Usuńpycha!:) zawsze mi się jakoś z jesienią ono kojarzy, może przez te kolory:)
OdpowiedzUsuńtak kolory jesienne;)
UsuńPycha, mogę zjeść nawet same warzywa.
OdpowiedzUsuńu nas w domu nie przejdzie;)
UsuńNie dość, że z cukinią, to jeszcze z pieczarkami :) Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńakurat były pod ręką:)
Usuń