Dzisiaj zupełnie inny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.
Ten szwedzki, bardzo prosty specjał od dawna mnie intrygował, a po upieczeniu niesamowicie przypadł nam do gustu.
Zapiekanka wyszła wspaniała, bardzo aromatyczna, cudownie pachnąca, zupełnie inna niż wszystkie, po prostu - boska!
Z całą pewnością często będę do niej wracać.
Aż się dziwię, że połączenie kilku bardzo prostych składników, dało tak zaskakujący efekt końcowy.
Pychota!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 puszki anchois
- 200ml śmietanki 30%
- 50-100ml mleka
- 70g masła
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do posypania
Cebulę pokroić w pióra.
Ziemniaki i cebulę wymieszać z anchois wraz z zalewą.
Posolić i dopieprzyć do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Zapiekankę równomiernie przełożyć do naczynia.
Śmietanę wymieszać z mlekiem.
Powstałym sosem zalać zapiekankę.
Na całości ułożyć posiekane kawałki masła.
Posypać obficie bułką tartą.
Zapiekankę piec w piekarniku w 220C ok. 1 godziny.
Rewelacja, przy okazji wypróbuję, bo zapiekanki z ziemniakami uwielbiam :-) Miłej niedzieli :-)!
OdpowiedzUsuńzgadzam się z tobą Marzenko, rewelacja:)
Usuńwow. imponująca potrawa
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo fajne i proste danie. Lubię takie niecodzienne połączenia smaków.
OdpowiedzUsuńpołączenie trafione w 10!;)
Usuńsuper, ciekawe i proste :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
Usuńteż o niej wiele słyszałam, ale jakoś sie nie zabrałam za zrobienie:) aromatyczna musiała być:)
OdpowiedzUsuńnie ma się co dłużej zastanawiać, koniecznie wypróbuj, jest bomba:)
UsuńKoniecznie muszę zrobić, bo jeszcze takiej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pyszna!:)
Usuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńsmakuje równie dobrze:)
UsuńMarzy mi się taka na obiad... :)
OdpowiedzUsuńnic prostszego:D
Usuńnigdy nie jadłam takiej wersji zapiekanki, ale przyznaję, że chętnie bym spróbowała:)) fajna!
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam, z pewnością będzie smakować:)
UsuńNigdy nie robiłam, ale jestem w stanie wyobrazić sobie ten smak.
OdpowiedzUsuńMusiało być przepyszne!:)
lepsze niż przepyszne;)
UsuńBardzo ciekawy przepis;) Podoba mi sie;)
OdpowiedzUsuńMam anchois, więc i o ziemniaki łatwiej :)
OdpowiedzUsuńFajna ta zapiekanka.