niedziela, 2 czerwca 2013

Orzechowe ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką



Ciasto niespotykane, niesztampowe, takie inne od wszystkim, a przy tym zaskakujące swoim smakiem.

Po wyjęciu z piekarnika i skosztowaniu dosłownie nas oczarowało.
Mimo, że ciasta wychodzi spora blacha, nawet nie wiem kiedy zniknęło;) 
To ciasto samo się jadło!

Orzechowe ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką z całą pewnością jest jednym z najlepszych ciast z dodatkiem rabarbaru jakie jadłam:)

Fanatyczny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, aromatyczny, orzechowy spód ciasta, pełen pysznych, dużych kawałków, chrupiących pod zębami orzechów,  idealnie współgrał z kwasowym rabarbarem i dużą ilością owsianej kruszonki.

Inspirację zaczerpnęłam od Kingi.

Składniki:
  • 300g mąki
  • 700g rabarbaru + 2 łyżki cukru do posypania rabarbaru
  • 200g masła
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 100g mielonych migdałów
  • 70g orzechów (u mnie mieszanka orzechów: włoskie, laskowe, migdały, pekan, nerkowce)
kruszonka
  •  100g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków owsianych
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Nie przestając miksować dodawać kolejno po jednym jajku i żółtka.
Orzechy grubo pokroić.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać z orzechami, zmielonymi migdałami i skórką z cytryny.
Ciasto orzechowe przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiec w piekarniku 15 minut w 180C.
Lekko ostudzić.
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z 2 łyżkami cukru.
Posypać nim wierzch podpieczonego ciasta.
Zrobić kruszonkę.
Masło rozpuścić.
Dodać mąkę, cukier i płatki owsiane.
Kruszonką posypać ciasto.
Piec 30-40 minut w 180C.










28 komentarzy:

  1. o, orzech z rabarbarem, ciekawy miks :]

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka pyszna kruszonka!! mniam:) fajne ciasto, w sam raz na niedzielne popołudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w tym przepisie jest wszystko co lubię, moje ukochane orzechy, kwaskowate smaki - ach tylko się rozpłynąć:)
    widzę, że masz dużo spamu - też miewam z tym problem dlatego mam moderacje.
    Ps. gotowanie za głosowanie juz trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie walczę teraz z wielka plagą spamu i ręce mi już opadają:/

      Usuń
  4. Ciekawe połączenie, tego co bardzo lubię, :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto już się piecze:) nie mogę się doczekać

    OdpowiedzUsuń
  6. To połączenie musi być strzałem w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Znika? wcale się nie dziwię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ cudne! Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jadłabym.
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj zjadłabym kawałeczek;-) Połączenie smaków doskonałe:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasto mogłabym jeść i jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Orzechowe z rabarbarem...też takie chcę:)

    Gratulacje z okazji rocznicy!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe!
    I ta kruszonka,kusi.

    Wszystkiego dobrego z okazji rocznicy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie pyszne, proste ciacha i powodzenia w sieci:)

    OdpowiedzUsuń