wtorek, 14 maja 2013

Stefanka



Bardzo lubię ciasta z dodatkiem masy na bazie kaszy manny, a gdy jeszcze nie wymagają pieczenia i są ekspresowe do zrobienia, odczuwam pełnię szczęścia:)

Taka jest właśnie Stefanka - szybka, prosta do zrobienia, mocno czekoladowa i bardzo smakowita.

Składniki:
  • 1 paczka krakersów (solonych)
  • 0.5 kostki masła
  • 1l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki kakao
polewa
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • płatki migdałów/kokos do posypania

Masło, mleko, cukier,mannę i kakao rozpuścić w rondelku.
Podgrzewać na gazie do momentu stężenia masy.
Blachę (u mnie keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie rozłożyć warstwę krakersów.
Na krakersy wylać połowę masy.
Na niej ułożyć drugą warstwę krakersów.
Na krakersy wylać pozostałą część masy.
Przykryć krakersami.
Czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej.
Ciasto polać czekoladą i posypać migdałami/kokosem.
Włożyć na kilka godzin do lodówki by masa stężała.

 







30 komentarzy:

  1. ja też lubię dodawać kaszkę manną :) takie ciacha fajnie smakują, tylko szkoda, że trzeba czekać na stężenie, jak ślinka cieknie po brodzie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i w tym tkwi problem;)
      ale może, to i lepiej, bo inaczej ciasto za szybko by zniknęło;)

      Usuń
  2. O, Stefanka w czekoladowym wydaniu. Fajnie. Ja zazwyczaj jem klasyczną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Jeszcze nie jadłam stefanki.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna musiała byc;-) takie ciacha zawsze kuszą;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam takie ciacha i ciągle z nimi kombinuję:D

      Usuń
  5. Rzeczywiście bardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo kusząca ta Twoja stefanka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Normalnie głodna się zrobiłam...;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooooooo! Mam w domu dwa ciasta, a na widok Twojej stefanki ślinka cieknie mi do samej podłogi. Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Stefanki na zimno jeszcze nie widziałam, ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O stefance slyszalam juz wiele razy, ale nigdy nie jadlam:( bez pieczenia i do tego ekspresowa - zdecydowanie do mnie przemawia!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto musiało smakować wybornie:) wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. och jak ja lubię takie ciasta ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Każde zdjęcie woła do mnie - zjedz mnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Rety, dawno już nie robiłam tego ciasta, ale zawsze mi bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  16. a ja tego ciasta nigdy nie jadłam. zachęcają mnie te słone krakersy. i nazwa sympatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie! Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń