sobota, 2 marca 2013

Kotlety mielone z ćwikłą i chrzanem



A żeby klasyczny mielony nie był nudny, czasem wprowadzam jakieś innowacje.

Taką smaczną alternatywą są właśnie kotlety mielone z dodatkiem ćwikły i chrzanu. 
Za pierwszym razem nie byłam przekonana do tego połączenia, ale niepotrzebne okazały się moje obiekcje. Tak doprawione mięso smakuje świetnie, dlatego od kilku lat, to trio często króluje na naszym stole.

Ćwikła i chrzan są idealnym dodatkiem do kotlecika mielonego. 
Dzięki nim mięso zyskuje nie tylko wyborny smak, wspaniały zapach, to jeszcze fenomenalny różowy kolor:)

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe)
  • 4 łyżki tartej ćwikły z chrzanem
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać nożem.
Mięso mielone doprawić ćwikłą, dodać cebulę, bułkę, jajko.
Odprawić solą i pieprzem.
Mięso wymieszać dokładnie dłonią, jeżeli będzie za luźne dodać trochę bułki tartej.
Formować w dłoniach kotlety.
Obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron, na rumiano.









23 komentarze:

  1. fajny pomysł, jeszcze nie dodawałam ćwikły do kotletów, ale muszę spróbować:)) jeśli mielony ma być odmieniony to ja chętnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. może mniej klasycznie, ciut inaczej, ale smacznie;)

      Usuń
  3. Na prawdę ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. mielone... i od razu mam przed oczami maminy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja, muszę pokazać mojemu M., bo On u nas mielone robi:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, mielone zyskują fajnego smaku:)

      Usuń
  6. Klasyczny, pyszny obiadek i ćwikła z chrzanem...mmmm....

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś niesamowita! Taki pomysł!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. W takim zestawie kotletów mielonych nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń