niedziela, 10 marca 2013

Gulasz wołowy na czerwonym winie z konfiturą śliwkową



Nie ma to jak dobry, rozpływający się w ustach, pełen smaku i aromatu- gulasz wołowy.

Od dawna chodził za mną, taki typowo czeski gulasz.
Pokochałam jego smak, stołując się w Pradze, a odkryłam go na nowo, w Polsce, w czeskiej knajpce w moim mieście.

Od tego czasu, głowiłam się, jak odtworzyć ten mój wymarzony smak. 
Za którymś razem, zupełnie przez przypadek, udało mi się!
To wszystko, dzięki dodaniu  konfitury śliwkowej w trakcie gotowania.
Zwykły gulasz, nabrał przez to niesamowitego smaku!:)
Wyszedł wyborny, a ja podczas jedzenia, przynajmniej duchem, mogłam przenieść się na obiad do praskiej knajpki:)


Składniki:
  • 1kg mięsa wołowego na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50-100ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 0.5-0.7l rosołu
  • sól, pieprz, słodka papryka, kminek (do smaku)
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2  łyżki śmietany 
  • olej do smażenia
Mięso oczyścić, pokroić w dużą kostkę.
Przyprawić przyprawami.
Cebulę obrać, posiekać.
Podsmażyć wraz z mięsem na rozgrzanym oleju.
Podsmażone mięso zalać rosołem.
Dodać liście laurowe, ziela angielskie i czosnek przetarty przez praskę.
Dusić do miękkości (ok. 1.5-2 godzin).
Pod koniec duszenia dodać konfiturę i podlać winem.
Gulasz można zagęścić mąką i dodać śmietanę do smaku.
Podawać np. z plackami ziemniaczanymi.









Zimowe szaleństwa

26 komentarzy:

  1. Lubię połączenie owoców z mięsem, wiec dodatek powideł bardzo mi pasuje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powidła są niewyczuwalne, ale dzięki nim aromat sosu cudowny!:D

      Usuń
  2. Zapewne dodatek powideł wzmocnił smak. Wygląda rewelacyjnie i bardzo smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, powidła wspaniale wzmocniły smak mięsa:)

      Usuń
  3. Cóz za wyborne połączenie! Świetny pomysł z tymi powidłami!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda! aż nabrałam ochoty na gotowanie gulaszu;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gulasz z plackami ziemniaczanymi!

    zapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznie wygląda chętnie skosztuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twój gulasz musi być bardzo aromatyczny, podoba mi się połączenie go z plackami ziemniaczanymi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z powidłami nie próbowałam, często dodaję suszonych śliwek do sosów. Dobry pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliwki też często dodaję, ale z powidłami to jednak inny smak;)

      Usuń
  9. Ojej, to musi być pyszne :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam gulaszu wołowego z śliwkami . Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń