Pierogi z kapustą i grzybami są drugą potrawą za barszczem z uszkami, na którą zawsze czekam w Wigilię.
Choć od jedzenia stół się ugina, nie ma możliwości żeby nie wsunąć choć kilku takich pierożków.
Dla mnie w Wigilię mógłby istnieć tylko barszczyk i tylko pierożki z kapustą i grzybami.
Moje podniebienie oszalałoby z radości;)
Składniki:
ciasto na pierogi (ok. 60 sztuk)
- 300g mąki
- 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
- płaska łyżeczka soli
- 300g kapusty kiszonej (najlepiej takiej bez dodatku octu)
- 200g mrożonych borowików
- 1 cebula
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- olej do podsmażenia
Grzyby drobno pokroić.
Cebulę wraz z grzybami podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę drobno pokroić, dodać do cebuli i grzybów.
Podlać wodą.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i łyżkę masła.
Dusić do miękkości ok 30 minut.
Pod koniec duszenia dopieprzyć do smaku.
Gotowy farsz wystudzić.
Ciasto na pierogi zagnieść, cienko rozwałkować.
Przy pomocy szklanki wykrawać kółka.
Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawać z wody, lub podsmażone.
uwielbiam pierogi! Super Ci wyszły:) dla mnie pierogi to podstawa Wigilii, pycha! nie mogę się już doczekać :)
OdpowiedzUsuńa jak! czym by była Wigilia bez pierogów:D?
UsuńNajprzyjemniejszy teraz czas na takie pierożki:-) Widzę, że dodajesz świeże borowiki ( tzn. mrożone), ja zazwyczaj suszone podgrzybki. Pewnie zapach był niesamowity:-)?
OdpowiedzUsuńzapach był boski!:)
UsuńSmakowite!
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
UsuńJa miałam w lodówce mrożone borowiki, ale nie użyłam wolałam suszone. Twoje pierożki są również super :)
OdpowiedzUsuńja wolę świeże:) choć robię tak i tak:)
UsuńJak ja je uwielbiam! Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńnie znam nikogo kto by pogardził takimi pierożkami:D
UsuńTeż będę robiła, pycha ;)
OdpowiedzUsuńroboty nie zazdroszczę;)ale efekt jest tego wart:D
Usuńmniaaaam! marzę już o takich :)
OdpowiedzUsuńja również:)
UsuńJak apetycznie. Na szczęście święta tuż tuż :)
OdpowiedzUsuńcałe szczęście:D
UsuńJa nie robię pierogów bo brak mi cierpliwości, chętnie bym się więc poczęstowała Twoimi :-D
OdpowiedzUsuńmnie też brak cierpliwości, ale raz na jakiś czas się zmuszam;)
UsuńI ja je uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńU mnie też będą, zrobiłam dziś farsz.
Pozdrawiam.
pychota!:)
UsuńW sobotę " zakaszę" rękawy i też się za nie zabiorę, pycha:)
OdpowiedzUsuńprzynajmniej ja jestem już po brudnej robocie;)
UsuńJuż nie mogę doczekać się wigilii, ściągam przepis na mój stół świąteczny:)
OdpowiedzUsuńw takim razie smacznej Wigilii życzę:)
Usuńu mnie są numerem jeden :) już nie mogę się doczekać weekendu i ich przygotować, bo przecież najlepsze jest podjadanie farszu :D
OdpowiedzUsuńhahaha u mnie też się bili o ostatnią łyżkę farszu;)
Usuńwszystko ok, ale do wigilijnych musza być suszone grzyby!!!!
OdpowiedzUsuńa skąd jest jakiś mus?
Usuńco kto woli:) ja wolę takie.. świeże
Baaardzo mi pomogłaś tymi świątecznymi przepisami! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję!