Jak dotąd serników na blogu u mnie mało, ale będzie ich więcej, znacznie więcej, bo to nasze ukochane ciasto.
W lecie szkoda mi było owoców, dlatego korzystałam z nich i piekłam owocowe ciacha.
Natomiast okres jesienno- zimowy, bez wątpienia jest u nas w domu sezonem sernikowym:)
Z uciechy już zacieram ręce!
No to zaczynamy czas serników!
Na pierwszy ogień poszedł sernik wypatrzony niedawno u Majanki.
Marząc o nim, nie mogłam spać po nocach;)
Byłam oczarowana tym sernikiem z dodatkiem popularnych i lubianych batoników snickers.
Wiedziałam, że połączenie sera, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady musi być pyszne.
Czym prędzej upiekłam go, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Dawno nie pałaszowałam aż tak dobrego sernika, a zapewniam Was, że smakował obłędnie!
Sernik oczarował nie tylko mnie, ale wszystkich domowników i zniknął w ekspresowym tempie.
To była iście królewska wersja;)
Idealnie kremowy, miękki, puszysty, wilgotny, pełen fantastycznych orzechowo-karmelowo-czekoladowych kawałków snickersa, oblany grubą warstwą czekolady i posypany prażonymi orzechami.
Czy można pomarzyć o czymś więcej?
Według mnie, ten sernik, to czysta uczta dla podniebienia.
Tak bardzo spodobał nam się pomysł dodatku batoników snickers do ciasta, że już obmyślam inną jego wersję;) Em marzy teraz o serniku z bounty, który też może smakować ciekawie:)
Składniki:
spód
- 150g herbatników
- 60g masła
- 70g orzechów ziemnych ( ja zamieniłam na otręby pszenne)
- 650g twarogu (mielonego)
- 150g serka waniliowego
- 200g cukru pudru
- 4 jajka
- opakowanie budyniu waniliowego
- opakowanie cukru waniliowego
- 200g śmietany 12% (może być jogurt naturalny)
- 3 snickersy
- 100g gorzkiej czekolady
- 40g masła
- 40g orzechów ziemnych
Ciastka zmielić.
Dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni.
(Ja zrezygnowałam z orzechów dodałam do zmielonych ciasteczek otręby pszenne)
Wymieszać z ciastkami.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wsypać masę z ciasteczek, wyrównać łyżką.
Tortownicę włożyć na chwilę do lodówki.
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, budyniem.
Powoli dodawać po jednym jajku, nadal ucierać.
Pod koniec ucierania dodać śmietanę.
Snickersy pokroić w dużą kostkę.
Wrzucić do masy serowej.
Wymieszać łyżką.
Masę wylać na spód z ciasteczek.
Piec w 180C przez 1 godzinę.
Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować ciasta.
Zostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 30 minut.
Następnie uchylić drzwi piekarnika i wystudzić ciasto.
Rozpuścić masło i czekoladę.
Dodać do nich posiekane, podprażone orzechy i wymieszać.
Polewą polać wystudzone ciasto.
Sernik włożyć do lodówki na parę godzin.
no to mnie powaliłaś z rana ;)) ja nie wiem jak teraz przetrwam dzień, marząc o kawałku tego sernika! wygląda fantastycznie:) pójdę po miskę bo nie mogę powstrzymać ślinotoku ;))
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że był obłędny...A ludzi, którzy tak kuszą powinno się karać równie pysznymi zdjęciami, coby im języki pouciekały...;-)
OdpowiedzUsuńjak wy kusicie, a ja dostaję ślinotoku, to jest dobrze;););)
Usuńo w mordę aż się cała zaśliniłam :D
OdpowiedzUsuńa ja padłam ze śmiechu;)
UsuńWspaniały, pyszny sernikowy czas się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńteż tak myślę, aż zacieram łapki:D
UsuńWygląda obłędnie! Ależ on musiał smakować!!! Anetko, czekam na kolejne pomysły na serniki, bo je uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością się pojawią, bo kochamy serniki!
OdpowiedzUsuńŚlinka po kolana mi już cieknie ;)
OdpowiedzUsuńbiedna Dorotka;)
UsuńNie dziwię się, że tak szybko zniknął - obłędny wyszedł!
OdpowiedzUsuńnieskromnie muszę przyznać ci rację:)
UsuńWygląda jak milion dolarów! Wyobrażam sobie tempo w jakim znikał... :) Musiał smakować obłędnie! Wersja z bounty też musi być wspaniała :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie myślę nad tą kokosową wersją:D
UsuńSerniki to też moje ukochane cista:) Ten wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńdziękuję, miło mi:)
UsuńNa jakiej tortownicy go robiłaś?
OdpowiedzUsuńw tortownicy o średnicy 23cm
UsuńOj kusisz tym sernikiem strasznie :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńnam też bardzooo przypadł do gustu;)
UsuńAntenko, aleś mi radość sprawiła tym wpisem! :) Bardzo sie cieszę,że wypróbowałaś mój przepis, no i że sernik tak posmakował.:) Naprawdę pięknie i apetycznie Ci się upiekł.
OdpowiedzUsuńBardzo,bardzo się cieszę:))
Pozdrowienia!:)
Majanko moja jesteś niezastąpiona:)!
UsuńMatko z córką...padłam, kubki smakowe oszalały :D
OdpowiedzUsuńmoże w końcu zdecyduje się zrobić mój pierwszy sernik bo ten wygląda obłędnie :0
pozdr.
ojjj to zapowiada się pysznie:)
UsuńPolecam ten serniczek na pierwszy raz, bo jest naprawdę łatwy do upieczenia:)
Jeszcze dopytam, jakiego sera użyłaś ?jakiej firmy?
OdpowiedzUsuńpozdr:)
Kupiłam zwykły twaróg z Piątnicy, który sama zmieliłam.
UsuńPowiedz mi ... dlaczego mi to robisz. Liże ekran :))) pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńale się uśmiałam;)
UsuńObłędnie wygląda! Aj, smaka mam na tego serniczka!!!
OdpowiedzUsuńdo twoich obłędnych tortów i serników mu daleko;)
UsuńPiękny:)
OdpowiedzUsuńCzuję, że zrobiłby konkurencję mojemu ulubionemu sernikowi kajmakowemu :)
OdpowiedzUsuńwszystko jest możliwe;)
Usuńpięknie wyrósł Ci sernik, a ta polewa mniam! ja niestety nie jestem dobra w tych ciastach. ale za to na Twoje przepisy z ciastami chętnie będę czekała... :)
OdpowiedzUsuńna pewno by ci wyszedł wspaniale:) wbrew pozorom robi sie go łatwo i szybko:)
UsuńA dziś właśnie chodzi za mną snickers.
OdpowiedzUsuńno widzisz jak trafiłam;)
Usuńaż westchnęłam jak zobaczyłam:)
OdpowiedzUsuńNo i narobiłaś mi smaka na snikersa, a już taka późna pora! Dobrze, że jeden uchował się w szafce. Polewy będę musiała kiedyś koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńpolewa jest super i pasuje nie tylko do tego sernika, śmiało można ją wykorzystać do innych wypieków:)
Usuńmatko i córko jak ja tęsknie za sernikiem a tu takie cudo mniammmmm
OdpowiedzUsuńno i chyba będzie w końcu zrobić sernik bo już nie pamiętam, kiedy ostatni raz robiłam
warto sobie przypomnieć jego smak;)
Usuńo mamusiu..smak musi być obłędny..dodaję do ulubionych
OdpowiedzUsuńpolecam upiec:)
Usuńniestety, dawno juz po nim nie ma śladu;)ale przynajmniej masz czysty monitor;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Ależ to musiało być dobre.
OdpowiedzUsuńto prawda:)
UsuńPiecz nowy, skoro ten zjedzony ;D Ja już się pakuję i wpadam na kawę i serniczek ;D
OdpowiedzUsuńzapraszam na kolejny;)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na sernik, no! ;)
OdpowiedzUsuńoj tam oj tam:) ja na sernik zawsze mam ochotę:D
UsuńMi się marzy taki z Twixami - bo to moje ulubione batoniki :)
OdpowiedzUsuńmożna wrzucić i twixy;)
Usuń40 year old Executive Secretary Kleon Klejin, hailing from Terrace Bay enjoys watching movies like My Gun is Quick and Hunting. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Jaguar D-Type. zerknij na ta strone
OdpowiedzUsuń