poniedziałek, 22 października 2012

Tarteletki ze śliwkami




Nie ma nic lepszego dla małych rączek, jak zgrabne, mini babeczki, 
kolorowe - tarteletki:)
Miałam ochotę dogodzić moim chłopcom i udało mi się to znakomicie.
Byli zachwyceni wypiekami i migiem spałaszowali wszystkie babeczki:)

Z racji, że ciasta, śliwek i kremu wyszło dużo, a foremek do tarteletek posiadam mało, dodatkowo udało mi się z pozostałych składników upiec klasyczną tartę. 
Byłam za leniwa i za bardzo niecierpliwa żeby bawić się w pieczenie drugiej porcji tych smakowitych babeczek;)

Składniki:

*Składniki na tartę/tarteletki znajdziesz tutaj
Jedyna zmiana, to dodanie łyżeczki cukru zamiast soli.

krem
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 ml śmietany(12%/18%)
  • śliwki (kilkanaście sztuk)
Ciasto zagnieść zgodnie z powyższym przepisem.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąc pestki.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę lekko ubić.
Dno foremek do tarteletek wyłożyć ciastem.
Masę wlać na ciasto.
Ułożyć na niej połówki lub ćwiartki śliwek.
Babeczki piec ok 30 minut w 190C.












35 komentarzy:

  1. Każdemu można dogodzić takimi smakołykami:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zwykle od rana oglądam u Ciebie same pyszności! cudeńka Ci wyszły:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obie to wiemy, że dzień bez czegoś pysznego, to dzień stracony;)

      Usuń
  3. Super cudne i z pewnoscią pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale!
    Uwielbiam ciasta ze śliwką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego gorąca kawa i żyć nie umierać :) Przepysznie wyglądają. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nawet nie zdążyłam zaparzyć kawy, a już było po ptakach;)

      Usuń
  6. Słodkie pyszne maleństwa:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. zazdroszczę Ci tych foremek, i ja muszę się w nie zaopatrzyć i robić takie słodkie cuda jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja mam za mało na tyle głodomorów;) muszę dokupić;)

      Usuń
  8. Dziewczyno jakie one cudne!!!
    I narobiłaś mi apetytu, muszę zakupić takie foremni i sama zrobić np z masą budyniową i owocami:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie smakołyki! Ale mi narobiłaś apetytu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę poszukać śliwek dopóki jeszcze jest sezon i coś z nich wykombinować, bo zapewne przegapię i będę później żałował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kombinuj, bo rzeczywiście szkoda przegapić sezon na śliwki.

      Usuń
  11. ja ostatnio mam fazę na muffinki;) ale wykorzystuję do ich przygotowania głównie jabłka, których mam mnóstwo... a śliwki w tym roku jakoś po macoszemu potraktowałam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja wręcz odwrotnie;) ciągle mam wrażenie, że na użycie jabłek przyjdzie jeszcze czas;)

      Usuń
  12. Gdyby były blisko mnie, to nie mogłabym się tym babeczkom oprzeć :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie w tym tkwi fenomen babeczek;) są tak śliczniutkie, że trudno się im oprzeć;)

      Usuń
  13. To chyba ostatnie chwile śliwek:)
    Trzeba korzystać:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak tak, bo później pozostanie tylko tęsknota do kolejnego lata:/

      Usuń
  14. Piękne i smakowite połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam! Piękna ta Twoja tarta!

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzeczywiście śliczne wyszły. Te śliwki wyglądają wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń