wtorek, 17 lipca 2012

Jajo na "betonie"


Kolejny smak z dzieciństwa, do którego często wracam.
 Jednak spokojnie, na żadnej ziemi, podłodze, czy asfalcie gotować nie gotuję, ale od dawien dawna w moim domu utarła się ta nazwa - jajo na"betonie".
 Sądzę, że miało to być jajko na bekonie, ale jako mała dziewczynka przeinaczyłam nazwę i wyszło co wyszło:D
Klasyka.. jajeczko sadzone z różnymi dodatkami i przyprawami. To zawsze smakuje. 
Jemy je na pożywne śniadanko jak i na lekki, letni obiadek. Obowiązkowo żółtko jajka musi być płynne;)
Do tego młode ziemniaczki, kalafiorek lub fasolka szparagowa i nie potrzeba mi nic lepszego!


Składniki:

  • jajka (ilość uwarunkowana apetytem;))
  • kilka plasterków ulubionej wędliny ( u mnie tym razem szynka)
  • olej do smażenia
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy i zioła ( u mnie często curry i zioła prowansalskie)


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, ułożyć kilka plasterków wędliny. 
Na wędlinę delikatnie wbić jajka. 
Przyprawić solą, pieprzem, szczypiorkiem i ziołami.
Piec pod przykryciem do ścięcia się białka, ale tak by żółtko pozostało płynne.
Podawać z pieczywem lub z  młodymi ziemniaczkami.




Z dziećmi i dla dzieci

14 komentarzy:

  1. Sympatyczne wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ,Na betonie' brzmi ciekawie...
    Sadzone też lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie dlatego, że ciekawie brzmiało tak mi smakowało:D

      Usuń
  3. na betonie? ha, ale zabawna gra słów!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa opowieść z dzieciństwa, z tym "betonem" :-P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajko na betonie, fajna sprawa:)) Bardzo lubię:))

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dziś też na śniadanie było jajko na betonie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze nie słyszałam takiej nazwy:)) ale pewnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nazwa jest świetna :D Ja jednak wolę jak żółtko jest leciutko ścięte. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również nie znałam takiej nazwy. A w domu nie jadaliśmy jaj na "betonie" a jajecznicę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosto, szybko i smacznie! Śniadanie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgłodniałam przez Ciebie. Takie jajka to dobry pomysł, coś mi się wydaje, że będą jutro na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń